Ongezonde voeding tijdens de zwangerschap gekoppeld aan ADHD


King's College London

Nieuw onderzoek onder leiding van wetenschappers van King's College in Londen en de Universiteit van Bristol heeft geconstateerd dat een vetrijk dieet met veel suiker tijdens de zwangerschap kan worden gekoppeld aan de symptomen van ADHD bij kinderen die gedragsproblemen hebben tijdens de vroege kindertijd. Deze studie vandaag gepubliceerd in het Journal of Child Psychology and Psychiatry is de eerste die erop wijst dat epigenetische veranderingen bij de geboorte het verband tussen ongezonde voeding, gedragsproblemen en ADHD verklaren.

Vroeg beginnende gedragsproblemen (bijvoorbeeld liegen, vechten) en attention-deficit / hyperactivity disorder (ADHD) zijn de belangrijkste oorzaken van de geestelijke ongezondheid in het Verenigd Koninkrijk. Deze twee aandoeningen hebben de neiging om samen op te treden (meer dan 40 procent van de kinderen met de diagnose gedragsstoornis hebben ook een diagnose van ADHD) en zijn traceerbaar naar prenatale ervaringen zoals verdriet van de moeder of slechte voeding.

In deze nieuwe studie werden 83 kinderen met vroege gedragsproblemen vergeleken met 81 kinderen die weinig gedragsproblemen hadden, geselecteerd uit “Children of the 90’s cohort” in Bristol. De onderzoekers onderzochten in welke mate de voeding van de moeder de epigenetische veranderingen (of DNA-methylatie) van IGF2, een gen dat betrokken is in de ontwikkeling van de foetus en de ontwikkeling van de hersenen van de gebieden betrokken bij ADHD - het cerebellum en de hippocampus, had beïnvloed. Met name was DNA methylatie van IGF2 eerder gevonden bij kinderen van moeders die in Nederland hongersnood hadden geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De onderzoekers van het King's en Bristol vonden dat arme prenatale voeding, bestaande uit veel vet en suiker van verwerkte levensmiddelen en banketbakkerij, geassocieerd is ,met een hogere IGF2 methylatie bij kinderen met een vroeg begin van gedragsproblemen. Hogere IGF2 methylatie werd ook geassocieerd met meer ADHD-symptomen in de leeftijd tussen 7 en 13, maar alleen voor kinderen die een vroeg begin van de gedragsproblemen hadden vertoond.

Dr Edward Barker van King's College in Londen zei: 'Onze bevinding dat arme prenatale voeding een hogere IGF2 methylatie voor gevolg heeft wijst op het cruciale belang van een gezonde voeding tijdens de zwangerschap. "Deze resultaten suggereren dat het bevorderen van een gezonde prenatale voeding uiteindelijk kan leiden minder ADHD-symptomen en gedragsproblemen bij kinderen. Dit is bemoedigend gezien het feit dat de voedingswaarde en epigenetische risicofactoren kunnen worden aangepast.”

Dr Barker voegde eraan toe: 'We moeten nu meer specifieke soorten voeding onderzoeken. Zo zijn de vetten zoals omega 3 vetzuren uit vis, noten en kip uiterst belangrijk voor de neurale ontwikkeling.

"We weten al dat voedingssupplementen voor kinderen kunnen leiden tot minder ADHD- en gedragsproblemen; dus is het belangrijk voor toekomstig onderzoek de rol van epigenetische veranderingen in dit proces te onderzoeken.”

Vertaling: Andre Teirlinck


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats