Geneesmiddelen en verzorgingsproducten kunnen zwembaden aantasten


WEST LAFAYETTE, Indiana (USA)-. Een nieuwe studie toont aan dat geneesmiddelen en chemische stoffen uit (huid)verzorgingsproducten die in het zwembadwater belanden, in combinatie met chloor, mogelijk desinfectiebijproducten produceren waarvan de eigenschappen en effecten op de gezondheid onbekend zijn.

Het behandelen van het zwembadwater met chloor wordt voornamelijk gedaan om de groei van pathogene (ziekteverwekkende) micro-organismen te voorkomen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat veel bestanddelen van urine, waaronder ureum, urinezuur en aminozuren, in combinatie met chloor potentieel gevaarlijke desinfectiebijproducten in zwembaden produceren. Echter, chemische stoffen uit geneesmiddelen en verzorgingsproducten, oftewel PPCPs (Pharmaceuticals and Personal Care Products) , kunnen eveneens in combinatie met chloor potentieel schadelijke bijproducten produceren.

"De motivatie voor het onderzoek naar geneesmiddelen en verzorgingsproducten is dat er een kans bestaat dat zij ongewenste of onverwachte gevolgen kunnen hebben voor de betrokken populatie. " zei Ernest R. Blatchley III, een professor met een leerstoel in zowel de ‘Lyles School of Civil Engineering’ en de ‘Division of Environmental & Ecological Engineering’ aan de Purdue University. "Er zijn letterlijk duizenden chemische stoffen uit geneesmiddelen en verzorgingsproducten die in het zwembadwater kunnen belanden."
Een onderzoeksgroep onder leiding van Ching-Hua Huang, een professor van de ‘School of Civil & Environmental Engineering’ van het Georgia Institute of Technology, heeft een analytische techniek ontwikkeld die 32 geneesmiddelen en verzorgingsproducten in het water identificeert en kwantificeert.

"Omdat professor Huang al een analysemethode had ontwikkeld, hetgeen een niet-dagelijkse inspanning betreft, bedachten we: 'waarom zouden wij het niet gebruiken en bekijken wat we vinden in zwembaden?" aldus Blatchley, in samenwerking met Huang en voormalig Purdue promovendus ShihChi Weng, die nu een postdoctoraal onderzoeker is aan de Johns Hopkins University. Watermonsters werden genomen van overdekte zwembaden in Indiana en Georgia.

De bevindingen worden beschreven in een onderzoeksrapport dat in december verscheen in het tijdschrift ‘Environmental Science and Technology Letters’. Van de 32 onderzochte stoffen, ontdekte de onderzoekers er drie: N, N-diethyl-m-toluamide, bekend als DEET, het actieve ingrediënt in insectenwerende middelen; cafeïne; en tri (2-chloorethyl) fosfaat (TCEP), een vlamvertrager.

"De overige 29 kunnen in zulke lage concentraties aanwezig zijn geweest dat ze niet boven de detectielimiet uitkwamen," aldus Blatchley. "En omdat er letterlijk duizenden geneesmiddelen bestaan, is dit slechts een klein deel van de stoffen die aanwezig zouden kunnen zijn in zwembaden. Het belangrijkste probleem is dat het vrijkomen van chemicaliën in een plaats als een zwembad volledig ongecontroleerd en onbekend is. Ik wil geen paniekzaaier zijn. We hebben niets gevonden dat reden tot paniek geeft, maar de slotsom is dat we het gewoon niet weten. "

Sommige chemische stoffen zijn vluchtig, hetgeen betekent dat ze kunnen ontsnappen in de lucht en vanuit de lucht kunnen worden ingeademd. Anderen kunnen worden ingeslikt of geabsorbeerd worden door de huid.

"Zwemmers worden op drie verschillende manieren blootgesteld aan chemische stoffen: U kunt ze inademen, u kunt ze innemen en het kan worden opgenomen door je huid. Dus de blootstelling in een zwembad is in potentie veel uitgebreider dan de blootstelling die u zou ontvangen door slechts één route, " aldus Blatchley.

Zijn vorige onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde luchtverontreinigingen ontstaan wanneer chloor reageert met zweet en urine in overdekte zwembaden. Geneesmiddelen kunnen in het zwembadwater terechtkomen door het gebruik van huidverzorgingsproducten, zoals insectenspray, make-up en zonnebrandcrème. Veel geneesmiddelen die worden ingenomen worden niet volledig afgebroken door het lichaam en worden vervolgens uitgescheiden middels zweet en urine.

"Urine is denk ik echt de primaire wijze van besmetting," aldus Blatchley. "Farmaceutische producten zijn chemicaliën die ontworpen zijn om bij vrij lage concentraties al actief te zijn. De anticonceptiepil bijvoorbeeld, bevat hormonen. Als deze chemische stoffen en anderen aanwezig zijn, in het bijzonder in een combinatie in een watermonster waaraan mensen blootgesteld worden, wat zijn daarvan dan de consequentiest? dat is een grotendeels onbeantwoorde vraag. "

Ook wijzen de bevindingen op de mogelijkheid van opeenhoping van plaatselijk aangebrachte PPCP-verbindingen in zwembaden.

Bron: http://www.purdue.edu
Vertaling: Hanneke van der Woud


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats