Een volledig natuurlijke zonnebrandcrème afkomstig uit algen


American Chemical Society (ACS)

Voor consumenten op zoek naar de juiste bescherming deze zomer, zijn de opties legio. Maar wetenschappers richten zich nu op de natuurlijke bescherming van algen tegen de zon - die ook in vissenslijm zit- om een nieuwe soort bescherming tegen zonnestralen te ontwikkelen, die niet alleen mensen, maar ook textiel en buitenmaterialen kan beschermen. Zij rapporteren over deze ontwikkeling in het tijdschrift ACS Applied Materials & Interfaces.

Bestaande zonnebrandcrèmes werken meestal door de ultraviolette stralen te absorberen of fysiek te blokkeren. Verschillende synthetische en natuurlijke verbindingen kunnen dit doen. Maar de meeste commerciële opties zijn maar beperkt efficiënt, vormen risico's voor de menselijke gezondheid en het milieu of zijn niet stabiel. Om deze tekortkomingen te vermijden keken, Vincent Bulone, Susana Fernandes en collega's voor inspiratie naar de natuur.

De onderzoekers gebruikten de natuurlijke moleculen die algen tegen de zon beschermen, ook aanwezig in het slijm van rifvissen en micro-organismen, en combineerden dit met chitosan, een biopolymeer van schaaldierschelpen. Testen toonden aan dat deze biologische materialen compatibel waren, goed tegen warmte en licht konden, en met een hoog rendement zowel ultraviolette A- als B-straling absorbeerden.

De auteurs van het onderzoek worden gefinancierd door de Marie Curie Intra-European Fellowship van de Europese Commissie, het KTH Advanced Carbohydrate Materials Consortium (Carbomat), de Zweedse Onderzoeksraad voor Milieu, Landbouw en Ruimtelijke Ordening (FORMAS), en het Baskisch ministerie van Onderwijs.

De American Chemical Society is een door het Amerikaanse Congres in het leven geroepen non-profitorganisatie. ACS is, met meer dan 158.000 leden, 's werelds grootste wetenschappelijke community en wereldwijd marktleider in het verschaffen van toegang tot aan chemie gerelateerd onderzoek o.b.v. meerdere databases, peer reviewed getoetste tijdschriften, en wetenschappelijke conferenties. Haar belangrijkste kantoren bevinden zich in Washington DC, en Columbus Ohio.

Vertaling: Frits Suntjens


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats