Bladeren van zoete aardappel zijn goede bron van vitamines


Studie bevestigt dat bladeren van de zoete aardappel een hoog gehalte aan vitamine B6 en andere in water oplosbare vitamines bevatten.

Baton Rouge, LA - Van zoete aardappel is bekend een goede bron te zijn van ascorbinezuur (vitamine C) en van bepaalde B-vitamines die essentieel zijn voor de volksgezondheid. Naast de wortel zijn ook de andere delen eetbaar en hebben een hoge voedingswaarde. Hoewel studies hebben bevestigd dat de wortels en de bladeren van de zoete aardappelen in water oplosbare vitaminen bevatten is er tot nu toe beperkte informatie over hoe deze vitaminen eigenlijk in de plant verdeeld zitten. Wilmer Barrera en David Picha van de Louisiana State University Agricultural Center publiceerden een artikel in HortScience waaruit blijkt dat de bladeren aanzienlijke hoeveelheden vitamine B6 en andere essentiŽle vitaminen bevatten.

'Het doel van de studie was de hoeveelheid ascorbinezuur, thiamine, riboflavine en vitamine B6 in de variŽteiten 'Beauregard' en 'LA 07-146', veel gebruikt in Louisiana, te bepalen," zeggen Barrera en Picha. De wetenschappers analyseerden alle onderdelen van zoete aardappelen die kwamen van een perceel van de Louisiana State University en geoogst eind oktober en een jaar later in september. Ze voerden een derde experiment uit op het in water oplosbare vitamine gehalte.

Uit analyses is gebleken dat er verschillen zijn aan ascorbinezuur (AA) tussen de verschillende delen van de plant. Jonge bladeren bevatte het meest AA, gevolgd door volwassen bladeren en knoppen. Toppen bevatte ook significant meer AA dan de wortels en bladstelen. "Deze resultaten bevestigen eerdere studies dat bladweefsel van zoete aardappel een goede bron is van ascorbinezuur en dat jonge bladeren het meest AA bevatten" zeggen de wetenschappers. De experimenten toonden geen aanwezigheid aan van thiamine in het blad; een bevinding die verschilt van eerdere studies. "Het gebrek aan thiamine bij onze resultaten kunnen worden verklaard door de rassenverschillen," legden ze uit.

De resultaten toonden ook aan dat de hoeveelheid riboflavine verschillend was in verschillend weefsel maar hoger was in de bladeren; rijpe bladeren bevatten grotere hoeveelheden riboflavine dan jonge bladeren en andere plantenweefsels waaronder de wortels. "Bladweefsel bevatte ook meer vitamine B6 in vergelijking met andere weefsels. Oudere bladeren bevatten 3,4 keer meer vitamine B6 dan de wortels, terwijl volwassen bladstelen 2,3 keer meer bevatten dan de wortels," aldus de auteurs. "Botten en jonge bladeren bevatten ook meer B6 dan de wortels, terwijl de jonge bladstelen minder bevatten."

Barrera en Picha besloten dat ascorbinezuur, riboflavine, vitamine B6 gehaltes hoger waren in het bladweefsel dan in andere weefsels. "Onze resultaten tonen aan dat volwassen en jonge bladeren van zoete aardappel aanzienlijke hoeveelheden vitamine B6 kunnen toevoeren in de menselijke voeding," zei ze. Zij merkten op dat het vitamine B6-gehalte in de bladeren te vergelijken is met dat van vruchten en groenten zoals broccoli, avocado's, wortelen, bananen en bloemkool.

De volledige studie en abstracts zijn beschikbaar op het Ashs HortScience elektronisch tijdschrift website: http://hortsci.ashspublications.org/content/49/11/1470.abstract

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats