Leefbewust shop


Advies nodig ?
0346-330038 (ma/vr)
Of email ons


 
Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Alle thema's > A-Z
Word nu lid
Contact

 

 

 

 

 

'Onze stoelen zijn onze dood,’ zeggen Koreaanse onderzoekers


Volgens een grote studie onder Koreanen van middelbare leeftijd, verschenen in de Journal of Hepatology, hebben zowel het sedentair gedrag als gebrek aan fysieke activiteit te maken met niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD).

Deze bevindingen ondersteunen het belang van zowel het verminderen van onze tijd dat we zitten als het verhogen van de lichamelijke activiteit, zeggen onderzoekers.

Van fysieke activiteit is bekend dat zij de incidentie en de mortaliteit van verschillende chronische ziekten vermindert. Echter, meer dan de helft van de “actieve” dag gaat naar sedentaire activiteiten zoals langdurig zitten, tv-kijken en het zitten achter de computer en andere apparaten.

Onlangs is de aandacht gericht op de schadelijke effecten van sedentair gedrag ongeacht de extra fysieke activiteit. Een groeiend aantal epidemiologische studies hebben een verband ontdekt tussen sedentair gedrag en chronische ziekten zoals obesitas, diabetes, insulineresistentie, metabolisch syndroom, hart- en vaatziekten, kanker, en zelfs dood.

Dit verband werd zelfs nog waargenomen bij personen die deelnamen aan aan matige tot krachtige fysieke activiteiten; wat aangeeft dat regelmatige lichamelijke activiteit niet volledig beschermt tegen de risico's van langdurig sedentair gedrag. De associatie tussen fysieke activiteit en NAFLD is grotendeels onontgonnen terrein geweest.

In de huidige studie onderzochten de wetenschappers het verband tussen de tijd die we zitten en lichamelijke activiteit met NAFLD bij Koreaanse mannen en vrouwen en de relatie met de hoeveelheid lichaamsvet. Ze bestudeerden gegevens van bijna 140.000 Koreanen die een gezondheidsonderzoek ondergingen tussen maart 2011 en december 2013. De tijd van fysieke activiteit en zitten werden beoordeeld met behulp van de Koreaanse versie van de internationale Physical Activity Questionnaire Short Form. De aanwezigheid van vette lever werd bepaald met echografie.

Van de bestudeerde personen hadden bijna 40.000 NAFLD. Belangrijk is dat de onderzoekers vonden dat zowel langdurig zitten en verminderde lichamelijke activiteit onafhankelijk geassocieerd waren met toenemende prevalentie van NAFLD. Opmerkelijk werden deze associaties ook waargenomen bij patiënten met een body mass index (BMI) van minder dan 23.

Hoofdonderzoeker Seungho Ryu, PhD, MD, van de afdeling Occupational and Environmental Medicine, Kangbuk Samsung Hospital, Sungkyunkwan University School of Medicine, Seoel, Zuid-Korea, verklaarde, "Wij vinden dat langdurig zitten en verminderde lichamelijke activiteit geassocieerd zijn met de prevalentie van NAFLD uit een grote steekproef bij Koreanen van middelbare leeftijd."

Mede-auteur Yoosoo Chang, MD, PhD, voegde eraan toe: "Onze resultaten suggereren dat zowel het verhogen van de deelname aan lichamelijke activiteit en het verminderen van de zittende tijd onafhankelijk invloed hebben op de vermindering van het risico op NAFLD en onderstreept het belang van het verminderen van de tijd doorgebracht met zitten in aanvulling op het bevorderen van lichamelijke activiteit. "

"De gegevens van Ryu en collega's versterken de verontrustende aanwijzingen dat te veel zittenen te weinig bewegen belangrijke negatieve gevolgen heeft voor onze cardio-metabolische gezondheid", aldus Michael I. Trenell, PhD, hoogleraar Metabolisme & Lifestyle Medecine aan de Universiteit van Newcastle in het Verenigd Koninkrijk, en een deskundige over hoe onze levensstijl de levenslange gezondheid en welzijn en chronische ziekten beïnvloedt.

"De boodschap is duidelijk, onze zitmeubelen zijn voor ons een langzame dood. Ons lichaam is ontworpen om te bewegen en niet voor sedentair gedrag gekenmerkt door een lage spieractiviteit. Met een tekort aan goedgekeurde geneesmidden voor NAFLD blijft onze levensstijl de hoeksteen van de klinische zorg.

Vertaling: Andre Teirlinck



[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats