PvdD: landelijk verbod kattenjacht


De Partij voor de Dieren wil een landelijk verbod op het afschieten van katten. Nu Noord-Brabant als negende provincie zo’n verbod heeft ingesteld, staan nog drie provincies de jacht op katten toe. Marianne Thieme vraagt de regering een in 2013 aangenomen motie voor een totaalverbod uit te voeren.

In Nederland leven naar schatting tienduizenden katten ‘in het wild’ omdat ze zijn achtergelaten of gedumpt, of afstammen van ooit afgedankte katten. Provincies kunnen toestemming geven tot het schieten van katten met het geweer. Volgens de Dierenbescherming worden jaarlijks 8.000 tot 13.500 katten afgeschoten. Zo’n 80% hiervan zijn huiskatten met een eigenaar.

Noord-Brabant heeft onlangs als negende provincie een verbod op de jacht van katten aangekondigd, op aandringen van de Brabants PvdD-Statenfractie. Friesland, Overijssel en Utrecht staan de jacht op katten nog steeds toe. Tweede Kamerfractievoorzitter Marianne Thieme roept de regering nu op om haar motie die in 2013 werd aangenomen uit te voeren en een landelijk verbod in te stellen. Thieme vraagt het kabinet daarbij het beleid rondom diervriendelijke alternatieven te optimaliseren. Een voorbeeld hiervan is de TNR-methode, waarbij wilde katten worden gevangen, gecastreerd en vervolgens weer uitgezet (TNR = Trap-Neuter-Return).

Thieme: “Nog steeds zijn wilde katten, die geen provinciegrenzen kennen, in 3 provincies vogelvrij. Ik roep daarom de staatssecretaris op om mijn aangenomen motie van 7 november 2013, waarin de Kamer een landelijk verbod eist, uit te voeren.”


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats