Kabinet omzeilt pijnpunten in voedselagenda


In de kabinetsreactie op het rapport 'Naar een voedselbeleid' van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) erkent het kabinet dat aanpassingen in het voedselsysteem nodig zijn, maar in de voedselagenda die ze vandaag naar de kamer stuurt, neemt zij geen regie om de echt noodzakelijke aanpassingen door te voeren, vindt Milieudefensie. De consumptie van vlees en verkleining van onze veestapel wordt angstvallig gemeden. Het zoveelste brevet van onvermogen van het kabinet als het gaat om onze gezondheid en het klimaat.

Belangrijkste tekortkoming is dat vermindering van consumptie van vlees, zuivel en eieren uit de weg wordt gegaan. “Het is de hoogste tijd voor een vleestax en een verbod op vleesreclames. Wat alleen zo krijgen we de vleesconsumptie echt omlaag. Dat is beter voor onze gezondheid, voor dieren en het klimaat. De WRR, WHO en klimaatonderzoekers zijn daar duidelijk over", aldus Jacomijn Pluimers campagneleider voedsel van Milieudefensie.

Waar WRR aangeeft dat een voedselbeleid rekening houdt me uiteenlopende waarden van voedsel, zoals gezondheid, dierenwelzijn, milieu en landschap is economie in de voedselagenda nog steeds de dominante waarde. Het advies van de WRR dat het parool niet “meer” maar minder moet zijn, legt het kabinet naast zich neer. “Geen woord over de verkleining van de veestapel, en inzet op een productie met meerwaarde”, aldus Pluimers. “In plaats daarvan wordt de volgende handelsmissie alweer gepland.”


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats