Onderzoek toont aan dat voedsel verslavend kan zijn


Onderzoek wijst uit dat verlangen naar eten verweven zit in de hersenen.

Een internationale groep onderzoekers hebben ontdekt dat hunkeren naar voedsel verschillende netwerken in de hersenen activeert bij obesitaspatiënten en personen met een normaal gewicht patiënten. Dit geeft aan dat de neiging om te willen eten verweefd kan zitten in de hersenen van patiënten met overgewicht en een functionele brein biomarker wordt.

Obesitas is één van de moeilijkste problemen in de moderne samenleving. De behandeling van obesitas is een gezondheidsprioriteit, maar de meeste inspanningen (afgezien van bariatrische chirurgie) hebben weinig succes gehad. Ten dele omdat de mechanismen van de wens om te eten slecht worden begrepen. Recent zijn studies beginnen te suggereren dat de breinmechanismen die obesitas ondersteunen vergelijkbaar zijn met die van substantieverslaving en dat de behandelingsmethoden op dezelfde wijze kunnen worden benaderd als andere substantieverslavingen, zoals alcohol of drugsverslaving.

Om dit te testen heeft een groep onderzoekers van de Universiteit van Granada, Spanje en de Monash University in Australië gezocht naar de functionele connectiviteitsverschillen in de beloningssystemen in de hersenen van personen met normaal gewicht en met obesitas.

De onderzoekers gaven een buffet voor 39 personen met obesitas en 42 met normaal gewicht. Later werden ze in functionele MRI hersenen scanners geplaatst en foto's voorgelegd van het voedsel om hun verlangen te stimuleren. Uit de functionele MRI-scans bleek dat hunkering naar voedsel gepaard gaat met verschillende hersenen connectiviteit naargelang de persoon een normaal gewicht of overgewicht had.

Zij vonden dat bij zwaarlijvige individuën, de stimulus tot veel eten geassocieerd was met een grotere verbinding tussen de dorsale caudatus en de somatosensorische cortex, betrokken in beloningsgerichte gewoonten en de codering van de energiewaarde van levensmiddelen, respectievelijk. Echter bij de personen met een normaal gewicht werd hunkeren naar voedsel geassocieerd met betere verbindingen tussen de verschillende delen van de hersenen - bv tussen de ventrale putamen en de orbitofrontale cortex.

De onderzoekers maten de Body Mass Index (BMI) drie maanden later en vonden dat 11% van de gewichtstoename bij de obese individuën kan worden voorspeld door de aanwezigheid van de verhoogde connectiviteit tussen de dorsale caudatus en de somatosensorische cortex hersengebieden.

Volgens de leidende onderzoeker, Oren Contreras-Rodríguez:

"Er is een voortdurende controverse over de vraag of obesitas “eetverslaving” kan worden genoemd, maar in feite is er zeer weinig onderzoek waaruit blijkt of dit waar zou kunnen zijn. De bevindingen in onze studie ondersteunen het idee dat de beloningsverwerking volgend op voedselstimuli van obesitas wordt geassocieerd met neurale veranderingen die lijken op die van verslaving.

Dit moet nog worden gezien als een verband tussen hunkeren naar voedsel en veranderingen in de hersenen in plaats van dat het ene het gevolg is van het andere. Deze bevindingen bieden potentieel hersenen biomarkers die we kunnen gebruiken om te helpen bij het beheren van obesitas, bijvoorbeeld door pharmacotherapiën en hersenenstimulatietechnieken die kunnen helpen bij het controleren van voedselinname in klinische situaties ".

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats