Ultraviolet (UV) licht kan op verschillende soorten vruchten voorkomende ziekteverwekkers doden


Onderzoek verruimt de mogelijkheden voor telers van organisch fruit.

WASHINGTON STATE UNIVERSITY
PULLMAN, Washington – De groeiende industrie van organisch fruit en groente zou binnenkort een nieuwe manier kunnen hebben om de veiligheid van verse vruchten te waarborgen.

Wetenschappers aan Washington State University (WSU) hebben gedemonstreerd dat ultraviolet C (UVC) licht effectief is tegen op voedsel voorkomende ziekteverwekkers op het oppervlak van bepaalde vruchten. Het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Food Microbiology.

De resultaten zullen naar verwachting welkom nieuws vormen voor de verwerkers van organisch fruit, die alternatieven zoeken voor het gebruik van chemische ontsmettingsmiddelen, en die ook moeten voldoen aan de eisen van de Wet op het Moderniseren van de Voedselveiligheid in de Verenigde Staten om door voeding overgedragen ziekten te helpen voorkomen.

Nadat zij van telers en verwerkers van organisch fruit hadden gehoord over de beperkte beschikbaarheid aan mogelijkheden voor ontsmetting, zijn Shyam Sablani, specialist op het gebied van voedselveiligheid aan de WSU en zijn collega’s gaan kijken naar alternatieven, en besloten om onderzoek te doen naar UVC licht. Dit heeft een kortere golflengte dan ultraviolet A of B licht.

“UVC straling is aanwezig in zonlicht; het wordt echter volledig geabsorbeerd door de ozonlaag en de atmosfeer van de aarde” legde Sablani uit. “Het heeft kiemdodende eigenschappen, en kan effectief zijn tegen bacteriën, schimmels en virussen.

UVC licht, dat niet kan doordringen in ondoorzichtige vaste objecten, kan effectief zijn voor het ontsmetten van oppervlakken. De technologie, die al enige jaren bestaat, is gebruikt om effectief contactoppervlakken van voedsel te ontsmetten, evenals drinkwater en vervuilde lucht.  De werking van UVC op micro-organismen komt, doordat het nucleďnezuur vernietigd en hun DNA ontwricht. Maar het licht tast de chemische of fysieke eigenschappen van het fruit in de studie niet aan.

Sablani en zijn collega’s stelden appels, peren, aardbeien, frambozen en cantaloupes bloot aan verschillende doseringen van UVC, om vast te stellen hoe effectief het ziekteverwekkers dodende licht is tegen een mengsel van stammen van E. coli en listeria. Zij vonden dat het licht tot 99,9% van de ziekteverwekkers op appels en peren onschadelijk kan makenn. Listeria was echter wel resistenter tegen UVC dan E. coli.

“Als je fruit met gladdere schil hebt is deze technologie geweldig,” zei Sablani. “Als het fruit een ruwe schil heeft en het niveau van besmetting laag is, dan werkt het ook goed.”
Het UVC licht maakte 90% van de ziekteverwekkers, aanwezig op de schil van ruw fruit, onschadelijk. “bekeken vanuit normen van voedselveiligheid wil je natuurlijk helemaal geen ziekteverwekkers op het fruit,”zei Sablani.

De ruwe oppervlakten van aardbeien, frambozen en cantaloupes geeft ziekteverwekkers letterlijk plaatsen om zich te verschuilen, waardoor het effect van UVC licht verminderd wordt. Als het besmettingsniveau van ziekteverwekkers hoog zou zijn, zou alleen het gebruik van de UVC technologie onvoldoende kunnen zijn om het gewenste niveau van effectiviteit te bereiken.

Sablani gaf aan dat er onderzoek loopt om de effectiviteit van UVC licht te vergroten bij fruit met een ruw oppervlak. “Er is veel interesse in deze technologie, omdat hij eenvoudig is toe te passen en niet duur is,” zei hij. UVC lampen aanbrengen in een productielijn voor het verpakken van fruit vraagt geen grote aanpassingen. UVC lampen in een beschermende behuizing kunnen eenvoudig gemonteerd worden in een tunnel, waarin fruit aan het licht wordt blootgesteld terwijl het over een lopende band passeert.

Vertaling: Manette Schönfeld


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats