Het mediterraan dieet is niet alleen gezonder maar vervuilt ook minder


De gezondheidsvoordelen van het mediterraan dieet zijn bekend. Het is niet alleen gezonder, maar een recent artikel concludeert dat het traditioneel menu gegeten in Spanje een minder ecologische voetafdruk nalaat dan dat van de VS of het Verenigd Koninkrijk.

De gevolgen van de klimaatverandering variëren van het uitsterven van diersoorten naar het stijgen van het zeeniveau tot de verspreiding van ziekten. Om deze reden vechten de onderzoekers al jaren om de gevolgen ervan te verzachten door het verminderen van de verontreiniging veroorzaakt door voedselconsumptie.

Een nieuwe studie van het University Hospital Complex of Huelva, de Jaume I University of Castellón en de University of Huelva analyseert de ecologische voetafdruk van het dagelijkse menu geserveerd in Spanje, op basis van een ruwweg mediterraan dieet, en vergelijkt ze met die gegeten in de Engelssprekende landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

"De klimaatverandering is een internationale prioriteit die moet worden aangepakt vanuit alle hoeken, met aandacht voor de familiale omgeving en onze dagelijkse voeding," zegt Rosario Vidal, hoofdauteur van de studie en onderzoeker van Mechanical Engineering and Construciton afdeling aan het Valencian Institution, SINC.

De gegevens werden verzameld in het Juan Ramón Jiménez Ziekenhuis in Huelva, dat in totaal 448 lunches en 448 diners, die aan de calorische behoefte van 2000kcal voldeden, gedurende de vier seizoenen van het jaar analyseerde.

De cijfers kunnen op grote schaal worden geëxtrapoleerd volgens het team van onderzoekers. "Deze menu's kunnen eveneens geserveerd worden in elke school, restaurant of Spaans huishouden. De geanalyseerde recepten omvatten typische gerechten zoals de Andalusische gazpacho soep, groenten pesto manchego, paella of de stoofpotachtige puchero," voegt Vidal eraan toe.

Tijdens het onderzoek werd een database gemaakt van de ecologische voetafdruk van het voedsel verbouwd, gevist of geproduceerd (vooral in Spanje). Deze werd berekend voor elk gerecht of menu.

De gemiddelde dagelijkse voetafdruk was 5,08 kg CO2-equivalent (CO2e), veel minder dan het gemiddelde voor de VS (geschat tussen 8,5 kg en 8,8 kg CO2e) of het Verenigd Koninkrijk (geschat op 7,4 kg CO2e); allemaal voor dezelfde hoeveelheid calorische inname. De ecologische voetafdruk werd ook bepaald voor 17 andere therapeutische diëten zoals zachte, vloeibare of laag/hoog-eiwit dieet.

"De verschillen tussen de gemiddelde waarde van het mediterraan dieet en dat van het Engelssprekende landen komt vooral door de consumptie van veel minder rundvlees in Spanje (een voedingsmiddel met een grotere ecologische voetafdruk) en meer groenten en fruit, die een lagere afdruk hebben ", zegt de expert. "Daarom is het niet alleen een gezondere voeding maar ook milieuvriendelijker".

Wat is een ecologische voetafdruk?

Een ecologische voetafdruk drukt de hoeveelheid kooldioxide-equivalent uit dat de opwarming van de aarde veroorzaakt (gemeten in kg CO2-equivalent). Naast kooldioxide, zijn er verschillende verontreinigende gassen die, bijdragen tot de klimaatverandering, zoals methaan.

Elke element heeft een globaal opwarmingspotentiaal (verstrekt door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)) met betrekking tot deze die veroorzaakt wordt door een eenheid van koolstofdioxide. In het geval van methaan bedraagt dit 25, hetgeen betekent dat het een 25 kg kooldioxide-equivalent heeft, of dezelfde invloed van 25 eenheden CO2 op de opwarming van de aarde.

http://www.fecyt.es/fecyt/home.do

Vertaling: Andre TeirlinckOntvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats