Thiazide kan een risico zijn voor patiënten met hartfalen


UNIVERSITY OF CINCINNATI ACADEMIC HEALTH CENTER

SAN DIEGO – Thiazide, een populair diuretisch (vochtafdrijvend) medicijn, bedoeld om de bloeddruk te verlagen, zorgt bij patiënten met hartfalen en/of uitdroging wellicht niet voor uitscheiding van zout, zoals verwacht mag worden. Er dient hiermee dus voorzichtigheid te worden betracht, zeggen onderzoekers van de University of Cincinnati (UC).

De studie, geleid door Dr. Monoocher Soleimani, Hoogleraar Geneeskunde en mede-hoofdonderzoeker bij de Afdeling Interne Geneeskunde van de UC, onderzocht het gebruik van thiazide in experimentele muismodellen. Het onderzoek werd vandaag gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Society of Nephrology’s Kidney Week Activities te San Diego.

“Bij genetisch gemodificeerde muismodellen, die de doelmoleculen missen waarop thiazides zich in de nieren richten, bleek dat thiazide alleen de bloeddruk kan verlagen als de muizen een zoutarm dieet krijgen”, aldus Soleimani, die ook arts is bij UC Health. “Bij dieren die geen zoutrestrictie kregen, is het effect van thiaziden op zoutuitscheiding en bloeddruk erg zwak. Dit laatste komt door de activering van moleculen in de nier die het diuretische effect van thiaziden afremmen.

“Verscheidene recente studies tonen aan dat de bloeddrukverlagende effecten van thiaziden bij mensen worden versterkt als de proefpersonen een zoutarm dieet volgen. Onze studies laten zien dat zoutrestrictie ervoor zorgt dat de mechanismes van thiaziden als bloeddrukmedicijn verschuiven van diurese (vocht/zoutuitscheiding) naar vasorelaxatie (ontspanning van de aderen)”, zegt Soleimani.

“Mensen die thiaziden krijgen zijn onder andere patiënten die last van vochtophoping hebben vanwege hartfalen en die gevoelig zijn voor een vochttekort (uitdroging) vanwege een aantal factoren”, legt hij uit.

“Uit onze onderzoeken blijkt dat die patiënten erg voorzichtig dienen te zijn met thiazide, omdat het kan zorgen voor een snelle daling van de bloeddruk en voor verminderde bloedtoevoer naar de nieren en de hersenen, waardoor duizeligheid kan optreden, zonder dat de zoutuitscheiding toeneemt.”

Soleimani stelt dat vochttekort bij patiënten met hartfalen moet worden gecorrigeerd voordat artsen een middel op basis van thiazide voorschrijven. Anders zou de arts moeten overwegen om de patiënt een ander medicijn te geven, legt hij uit.

Thiazide derivaten behoren tot de meest gebruikte bloeddrukmedicijnen ter wereld, zegt Soleimani. Ongeveer 70 miljoen Amerikanen – ofwel één op elke drie volwassenen – hebben een hoge bloeddruk volgens de Centers for Disease Control and Prevention (Centra voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie).

De onderzoekers gebruikten naast de muizen die de transporteiwitten voor thiazide missen, ook dieren zonder de tegenwicht biedende doelmoleculen in de nieren, zegt Soleimani. De modellen waren onderverdeeld in vier verschillende groepen muizen, met een zoutarm dieet of een normaal dieet.

De bloeddruk bij de transgene muizen werd gemeten met een ‘tail cuff’-techniek (manchet om de staart) en de hartfunctie werd gemeten met echocardiografie, in samenwerking met onderzoeker Jack Rubenstein, MD, hoogleraar bij de UC Division of Cardiovascular Health and Disease en lid van het UC Heart, Lung and Vascular Institute.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats