Gourmetvlees in supermarkten niet duurzaam en diervriendelijk


Ranking Natuur & Milieu: alle gourmetschotels scoren onvoldoende

Het gourmetvlees in de grote Nederlandse supermarkten schiet ernstig tekort op milieu en dierenwelzijn. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van Natuur & Milieu. Alle onderzochte schotels scoren gemiddeld een onvoldoende.

‘Nederlanders die deze kerst gourmetten roepen we op om te kiezen voor een vegetarische gourmetschotel. Wie toch wil gourmetten met vlees als hoofdingrediënt, kan het beste biologisch vlees kopen en dat in kleine stukjes snijden,’ aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu. 39% van alle Nederlanders is van plan om dit jaar met kerst te gourmetten, blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu.

Albert Heijn en Aldi scoren minst slecht
Twee gourmetschotels van Albert Heijn staan op een gedeelde eerste plek van de ranking: de AH Mini Gourmet schotel en de AH Feestfavoriet Gourmetschotel. Zij scoren het hoogst op de combinatie dierenwelzijn en milieu: een 4,3. De derde plaats is voor de Aldi Gourmetschotel. Deze schotel behaalt een 4,1. Klik hier voor de volledige ranking.

Nederland gourmetland
Nederlanders zijn dol op gourmetten, toont onderzoek aan dat Natuur & Milieu voor deze ranking liet uitvoeren door Panelwizard. Een meerderheid van 70% heeft de afgelopen 5 jaar één of meerdere keren met kerst gegourmet. Vooral jongeren onder de 30 houden van gourmetten. 82% van hen gourmette de afgelopen 5 jaar. Bij bijna vier op de tien Nederlanders is gourmetten het favoriete kerstgerecht (bij jongeren 53%) en een derde gourmet ieder jaar tijdens kerst.

Oproep aan supermarkten
‘Dit betekent dat Nederlanders veel gourmetvlees eten. Vlees dat, zo blijkt nu, flink tekort schiet op duurzaamheid en dierenwelzijn. Supermarkten roepen wij op om hun schotels diervriendelijker en duurzamer te maken. Duurzaam betekent: kip en zo min mogelijk rund of varken en diervriendelijk betekent biologisch of met sterren van het beter leven keurmerk. We dagen supermarkten uit om volgend jaar met betere alternatieven te komen. Zodat iedereen tijdens kerst de keuze heeft voor een echt goed stukje vlees,’ aldus Sijas Akkerman.

12 meest gangbare schotels
Natuur & Milieu rankte de 12 meest gangbare en waarschijnlijk meest verkochte gourmetschotels op milieu en diervriendelijkheid. De gerankte schotels zijn afkomstig van de vijf grote, landelijke supermarkten: Albert Heijn, Jumbo, Plus, Aldi en Lidl. Questionmark voerde de berekeningen uit en kende elke schotel een score toe. Iedere schotel ontving een score op duurzaamheid en een score op dierenwelzijn. Het gemiddelde van deze twee scores, vormt het eindcijfer.

Over het onderzoek
Het onderzoek van Panelwizard is uitgevoerd onder 772 Nederlanders van 16 jaar en ouder, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie. Klik hier voor de onderzoeksverantwoording.

https://www.natuurenmilieu.nl/wp-content/uploads/2015/12/Onderzoek-Kien.pdf


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats