Nieuwe bevindingen over de vorming van vet in het lichaam


Karolinska Instituut

Terwijl alle rode en witte bloedcellen zijn afgeleid van stamcellen uit het beenmerg is de wetenschap verdeeld over de vraag of beenmergcellen ook bekwaam zijn om andere celtypes te produceren. In de huidige studie wilde het onderzoek nagaan of de cellen uit het beenmerg zich ook kunnen ontwikkelen tot vetcellen; het probleem is echter dat er geen experimentele methode beschikbaar is voor het bepalen van de oorsprong van deze cellen bij de mens.

Gebruik makend van het feit dat onderscheid kan gemaakt worden tussen geënte en eigen cellen, voerden de onderzoekers hun onderzoek uit op 65 volwassen patiënten van het Karolinska University Hospital die tot 31 jaar geleden een transplantatie hadden ondergaan.

"Dit is een nog nooit gebruikte follow-up periode die ons veel meer informatie kan geven dan de eerdere relatief korte onderzoeken op muizen", zegt Mikael Rydén, onderzoeker bij het Karolinska Institutet's Department of Medicine in Huddinge.

Uit de resultaten van de studie, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism, blijkt dat 10 procent van het onderhuids vet bestond uit donor afgeleide cellen. Terwijl dit onafhankelijk was van geslacht of leeftijd, was de BMI van de patiënten een belangrijke factor; de patiënten met overgewicht haden tot 2,5 keer meer beenmerg afgeleide vetcellen dan slanke patiënten. Volgens de onderzoekers suggereren de resultaten dat het mogelijk is om beenmergcellen te ontwikkelen tot verschillende celtypes en dat bepaalde kenmerken van de ontvanger, zoals obesitas, dit proces kunnen beïnvloeden.

"De volgende stap is om precies te weten te komen uit welk beenmerg stamcellen kunnen uitgroeien tot vetcellen," zegt professor Rydén. "Deze studies werden uitgevoerd op mensen die een beenmergtransplantatie hadden ondergaan om leukemie te behandelen; het valt nog te bezien of de resultaten van toepassing zijn op mensen zonder transplantatie. Als dat zo is, kan dit leiden tot nieuwe therapieën voor patiënten met metabole ziekten, in dewelke vetcellen een belangrijke rol spelen. "


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats