Milieudefensie kiest partij voor GroenLinks en tegen schone lucht


Over de twijfelachtige motieven Van Milieudefensie om voor de Utrechtse milieuzones te pleiten.

Milieudefensie heeft aangekondigd de gemeente Utrecht te komen verdedigen tijdens de zitting van a.s. donderdag 28 mei (15.15 uur) bij de behandeling van het beroep tegen de Utrechtse milieuzone. In de aankondiging doet Milieudefensie alsof dat beroep alleen is ingesteld door de KNAC, maar de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) heeft dat ook gedaan.

De SSLU is al jaren een verklaard tegenstander van de milieuzone, Milieudefensie heeft de kant van GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk gekozen. De SSLU heeft zich altijd op het standpunt ge­steld (wat Milieudefensie vroeger ook deed!), dat het autoverkeer drastisch teruggedrongen moet worden en dat er een eind moet komen aan het voortdurend aanleggen van nog meer parkeervoor­zieningen en asfalt in het centrum van de stad.

GroenLinks, die vanaf 2010 de wethouder heeft geleverd voor verkeer en luchtkwaliteit, maakt zich juist sterk voor het behoud van een optimale autobereikbaarheid van de binnenstad en het stations­gebied (*) en heeft recentelijk dan ook ingestemd met de aanleg van de ondergrondse parkeergarage onder het Jaarbeursplein. Om het autoverkeer en de groei daarvan niet te hoeven tegengaan heeft GroenLinks de milieuzone als een heilzame maatregel omarmd.

Ook steden als Amsterdam en Rotterdam denken erover een milieuzone in te voeren. En wel om dezelfde reden: dat geeft die steden een argument om het nog steeds toenemend autoverkeer in de stad niet terug te hoeven dringen. Al die steden zijn bang dat de animo om grote kantoren in de stad te bouwen wegvalt als je daar niet met de auto kan komen. En al die steden zijn bang dat ze dan met hun dure grond blijven zitten en de stad niet verder kunnen 'ontwikkelen'. Dat is ook expliciet wat Peter van Corler van GroenLinks als reden heeft opgegeven om te stemmen voor de ondergrondse parkeergarage onder het Jaarbeursplein bij het station.

Uit berekeningen van de gemeente zelf blijkt dat het effect van de milieuzone voor personenauto's in Utrecht heel gering is: 0,11 microgram/m3 NO2 in de milieuzone (binnenstad en stationsgebied). Buiten de milieuzone neemt de luchtverontreiniging toe doordat 'vervuilende' auto's de milieuzone ontwijken. De VVD heeft terecht aangevoerd dat het effect in de milieuzone zo minimaal is, dat een half jaar groei van het autoverkeer ruim voldoende is om dat effect volledig teniet te doen.

GroenLinks en Milieudefensie roepen keer op keer dat als je 2% (de meest vervuilende auto') van de weg haalt, de lucht 30% schoner wordt. De SSLU heeft al een paar keer aan de hand van cijfers van de gemeente zelf aangetoond dat dat bedrog is en dat het effect van de milieuzone waarschijn­lijk zelfs een verslechtering is van de lucht. GroenLinks en Milieudefensie gaan een discussie daar­over met de SSLU uit de weg en gokken erop dat als ze maar vaak genoeg roepen dat de lucht 30% schoner wordt en de media dat kritiekloos reproduceren, het publiek vanzelf gaat geloven dat dat ook zo is.

Of GroenLinks en de gemeente nu blij moeten zijn dat Milieudefensie zich ongevraagd heeft opge­worpen als verdediger van het besluit van het Utrechtse gemeentebestuur is de vraag, want Milieu­defensie geeft daarmee te kennen er niet op te vertrouwen dat de gemeente mans genoeg is om dat zelf te doen, bijgestaan door haar eigen deskundigen en die van TNO en RoyalHaskoningDHV. En Milieudefensie wekt bovendien de indruk dat de argumenten voor de milieuzone zo zwak zijn dat er een demonstratie voor nodig is om de rechtbank onder de indruk te brengen: leden van Milieudefensie zijn massaal opgeroepen om bij de zitting aanwezig te zijn.

Dat GroenLinks kiest voor de milieuzone in plaats van voor het drastisch terugdringen van het auto­verkeer (zowel de huidige als de vorige GroenLinks-wethouder moeten niets hebben van het aan de rand van de stad doseren van verkeer) is politiek gezien wel begrijpelijk. GroenLinks heeft om van het college deel uit te mogen maken zich vanaf 2006 gevoegd naar de grootstedelijke plannen die in vorige collegeperioden zijn ontwikkeld (met name de plannen voor het stationsgebied). Wie graag op het pluche wil zitten moet daar concessies voor doen. Sinds GroenLinks in het college zit heeft GroenLinks niets bereikt voor het milieu in Utrecht en alleen maar ingestemd met bouw- en asfalt­projecten die extra luchtverontreiniging tot gevolg hebben.

Nu Milieudefensie. Waarom maakt Milieudefensie zich sterk voor een maatregel die bedacht is door milieuprofessionals van de overheid en commerciële adviesbureaus om het autoverkeer niet terug te hoeven dringen? Waarom beweert Milieudefensie dat de maatregel de lucht in Utrecht 30% schoner maakt, terwijl Milieudefensie (aangenomen dat het de rapportages van TNO & RHDHV heeft inge­zien) weet dat dat klinkklare onzin is?

Milieudefensie is niet ontkomen aan een proces van aanpassing dat zich bij veel actiegroepen voor­doet. Ook bij een club als de Kracht van Utrecht: het actie voeren tegen en het bestrijden van poli­tieke besluiten maakt geleidelijk plaats voor lobbyen bij overheidsinstellingen en bij politieke par­tijen. Dat heeft tot gevolg dat er persoonlijke relaties ontstaan tussen lobbyisten van actiegroepen enerzijds en beleidsambtenaren, kamerleden en wethouders anderzijds. De kans daarop is het grootst waar de lobbyist een gewillig oor vindt: bij politieke partijen als GroenLinks bijvoorbeeld. Die persoonlijke relaties leiden er gauw toe dat de actiegroep zijn onafhankelijkheid verliest. Actie­ve leden van GroenLinks zijn sterk in de bevriende actiegroep vertegenwoordigd en omgekeerd spelen leden van de actiegroep een actieve rol in de bevriende politieke partij. Ivo Stumpe fungeert in feite, net als zijn voorganger Joris Wijnhoven, als medewerker van de Tweedekamer-fractie van GroenLinks. Actief zijn in een milieuorganisaties is vaak ook een opstap naar een baantje in een groene partij, want die partij loopt graag te koop met kandidaten met zo'n achtergrond en aanhang.

Kortom, Milieudefensie is gaandeweg tot de familie van GroenLinks gaan behoren. Dat leidt er in de praktijk toe dat Milieudefensie terughoudend is als er kritiek geleverd moet worden op een wet­houder, kamerlid of gedeputeerde van GroenLinks en dat Milieudefensie het voor ze opneemt als ze het voorwerp zijn van kritiek. Ik herinner me dat ik van Ivo Stumpe een boos mailtje kreeg omdat ik stevige kritiek had geuit op Lintmeijer, notabene 'onze enige wethouder in de grote steden'. De loya­liteit van Milieudefensie met GroenLinks gaat nu kennelijk zo ver, dat het zich geroepen voelt om het voor GroenLinks-wethouder Van Hooijdonk op te nemen in een bestuursrechtelijke procedure die door de SSLU is aangespannen tegen de milieuzone voor bestel- en personenwagens. Dat het Milieudefensie niet om de zaak zelf gaat, maar om de loyaliteit met GroenLinks blijkt uit het feit dat Milieudefensie, het standpunt van de SSLU kennende (**), zich voor de behandeling van het beroep heeft aangemeld zonder ooit de discussie met de SSLU te hebben gezocht én uit het feit dat Milieudefensie, net als GroenLinks-wethouder Van Hooijdonk, roept dat die de lucht in Utrecht 30% schoner maakt. Wat nergens uit de rapportages van TNO & RoyalHaskoning/DHV blijkt en klinkklare onzin is.

Milieudefensie bewijst de zaak van het milieu een bijzonder slechte dienst. Want niet alleen is het effect, zoals uit de berekeningen van de gemeente blijkt, in het minst ongunstige geval vrijwel te verwaarlozen, maar ook wordt de milieuzone door de gemeente aangegrepen om niets tegen de sterke groei van het autoverkeer in Utrecht te doen (***) als gevolg waarvan niet alleen de uitstoot van NO2, roet en fijnstof toeneemt, maar ook de uitstoot van CO2 (noch Milieudefensie, noch Groen­Links lijken zich in dit dossier druk te maken over de groeiende uitstoot van CO2 en de gevolgen daarvan voor het klimaat).

Kortom, met zogenaamde 'friends of the earth' als Milieudefensie heeft het milieu geen vijanden nodig.

Kees van Oosten

(*) Deze doelstelling is vastgelegd in het in 2012 vastgestelde 'Ambitiedocument: Utrecht aantrek­kelijk en bereikbaar' (p.65)

(**) zie de website www.stopluchtverontreiniging.nl waar al jaren kritische beschouwingen staan tegen de milieuzone.

(***) volgens berekeningen van 'Regio in beweging' (2012) waar de gemeente zelf aan heeft mee­gewerkt is er mogelijk van een verdubbeling sprake van het autoverkeer van en naar het stationsge­bied tussen 2010 en 2020.


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats