Luchtvervuiling in verband gebracht met vernauwing van de slagaders


Nieuw bewijs suggereert dat chronische blootstelling aan luchtvervuiling het risico op een herseninfarct verhoogt.

Mensen die in gebieden leven met meer luchtvervuiling worden geconfronteerd met een groter risico op halsslagader stenose, een vernauwing van de slagaders die de hersenen van bloed voorzien, zo blijkt uit onderzoek gepland voor presentatie op de American College of Cardiology de 64e Annual Scientific Session in San Diego. Halsslagader stenose, is het resultaat wanneer vetstoffen zich ophopen in de slagaders in de nek, en meer dan de helft van de herseninfarcten die elk jaar in de Verenigde Staten voorkomen, zijn daaraan te wijten.

Verscheiden recente studies brengen luchtvervuiling in verband met cardiovasculaire problemen, maar de meeste zijn gericht op de effecten op het hart en de omringende bloedvaten. Deze nieuwe studie onderzoekt eerst de effecten op de bloedvaten in het hoofd en de nek, en belichten hoe luchtvervuiling het risico van herseninfarcten die de hersenen zuurstof onthouden, zou kunnen vergroten. Dergelijke CVA’s behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken in de Verenigde Staten.

"Onze studie draagt ​​bij aan de groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal dat luchtvervuiling een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten", zegt Jonathan D. Newman, MD, MPH, een cardioloog aan de NYU Langone Medical Center en eerste auteur van de studie. "Het laat zien dat het cardiovasculair risico van iemand niet alleen in verband wordt gebracht met hun genen, gezondheid gedrag en levensstijl keuzes, het hangt tot op zekere hoogte ook af van de wereld waarin we leven en de lucht die we inademen."

De studie is gebaseerd op een analyse van cardiovasculaire screening tests uit meer dan 300.000 mensen het leven in New York, New Jersey en Connecticut. De screening tests werden verstrekt door de Life Line Vasculaire Screening programma, een vrijwillig, -zelf bekostigd-programma dat de gezondheid van hart en bloedvaten van de deelnemers met behulp van cardiovasculaire echografieën en andere tests beoordeelt. De onderzoekers onderzochten de relatie tussen de halsslagader stenose en de niveaus van luchtverontreiniging in ieders huis met postcode op basis van metingen van de luchtkwaliteit door het Amerikaanse Environmental Protection Agency 2003-2008.

De analyse toonde aan degenen die in het bovenste postcodegebied wonen door luchtvervuiling een 24 procent groter risico op halsslagader stenose lopen in vergelijking met degenen in het onderste postcodegebied. De analyse sloten mensen uit met bekende halsslagader ziekte en gecorrigeerd met leeftijd, demografische gegevens, medische geschiedenis en de gemiddelde inkomen van het huishouden.

Het onderzoek richtte zich op het type verontreiniging bekend als fijn stof, gedefinieerd als deeltjes van verontreiniging kleiner dan 2,5 micrometer in diameter. Fijn stof is de meest voorkomende vorm van luchtvervuiling en vloeit grotendeels voort uit verbrandingsgerelateerde bronnen, zoals uitlaatgassen van auto's en het verbranden van kolen of hout.

"De resultaten wijzen op het belang van strategieën om de luchtvervuiling te verminderen," zegt Newman. "Is men in goede gezondheid, is het niveau van de luchtvervuiling die we in de meeste delen van de Verenigde Staten zien waarschijnlijk geen significant risico voor de gezondheid. Maar voor mensen die heel jong, heel oud of kampen met andere medische problemen , kan luchtverontreiniging een belangrijke bron van risico op cardiovasculaire ziekte zijn. "

De bevindingen wijzen ook op luchtverontreiniging als een mogelijke factor die mede kan helpen verklaren waarom sommige mensen, zoals mensen met diabetes, vatbaarder voor cardiovasculaire problemen lijken te zijn dan anderen.

"Mensen met andere cardiovasculaire risicofactoren zouden er verstandig aan doen om de hoeveelheid tijd buiten doorgebracht op dagen wanneer de niveaus van luchtverontreiniging hoog zijn te beperken", aldus Newman.

http://www.acc.org

Vertaling Shanti Onneweer



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats