Studies doen vragen rijzen over de effecten van statines op griepvaccinatie bij ouderen


Bevindingen suggereren dat statines de effectiviteit van het vaccin op de immuunrespons kan hinderen.

Een paar nieuwe studies suggereren dat statines, op grote schaal gebruikt om cholesterol te verlagen, een nadelig effect hebben op de immuunrespons van het griepvaccin en de effectiviteit van het vaccin bij het voorkomen van ernstige ziektes, bij oudere volwassenen. Gepubliceerd in ‘The Journal of Infectious Diseases’, kunnen de bevindingen, indien gevolgd door verder onderzoek, grote gevolgen hebben voor aanbevelingen van het griepvaccin, richtlijnen voor het statinegebruik rond het tijdstip van vaccinatie en toekomstige klinische proeven bij senioren.

In één van de nieuwe studies analyseerden de onderzoekers de gegevens van de immuunrespons op het griepvaccin, uit een eerdere klinische studie uitgevoerd tijdens de periodes 2009-2010 en 2010-2011. In de nieuwe studie, gefinancierd door Novartis Vaccines, dat ook de oorspronkelijke klinische testen sponsorde, richtten de onderzoekers zich op het potentiële effect van statine gebruik op de initiële immuunrespons van de patiënten die waren gevacccineerd tegen griep. De analyse heeft zich gebaseerd op gegevens van bijna 7000 volwassenen ouder dan 65 jaar in vier landen, waaronder de Verenigde Staten.

Statine gebruikers hadden een significant verminderde immuunrespons op vaccinatie, volgens de metingen van het niveau van de antilichamen tegen de griepvaccinstammen bij patiënten drie weken na vaccinatie. Het grootste effect werd waargenomen bij patiënten die synthetische statines hadden gekregen.

"Blijkbaar interfereren statines met de respons op griepvaccin en verminderen ze zo de immuunrespons, en dit zou een uitleg kunnen zijn voor de lagere effectiviteit van griepvaccins," zei Dr Steven Black, MD, van het Medisch centrum Cincinnati Children's en hoofdauteur van het onderzoek. Indien bevestigd zouden de bevindingen het preferentieel gebruik van een hoge dosis griepvaccins of vaccins met adjuvantia om de immuunrespons bij ouderen te boosten kunnen bijtreden schrijven de auteurs.

In de Verenigde Staten is een hoge doses griepvaccin goedgekeurd voor volwassenen vanaf 65 jaar, evenals verschillende standaard dosissen vaccin. Adjuvans griep vaccins zijn beschikbaar in Europa en andere landen maar nog niet onder licentie voor gebruik in de VS. De ‘Centers for Disease Control and Prevention’ raden aan iedereen vanaf de ouderdom van 6 maanden elk seizoen een griepvaccin toe te dienen. Senioren zijn een verhoogd risico op ernstige ziektes en bijzondere complicaties van griep, met inbegrip van de dood.

In de andere nieuwe studie, uitgevoerd door onderzoekers van de ‘Emory University’, onderzochten de auteurs de mogelijke effecten van statines op de effectiviteit van het griepvaccin op het voorkomen van ernstige ziektes van de luchtwegen. De onderzoekers analyseerden gegevens verspreid over negen griepseizoenen tussen 2002 en 2011, waaronder informatie over griepvaccinatie, statine voorschriften en acute ziekten van de luchtwegen van 140.000 mensen ingeschreven in een brede gezondheidsgroep in Georgië.

"Wij vonden dat de effectiviteit van het griepvaccin bij oudere mensen enigszins kan worden aangetast door de statines,", aldus Saad B. Omer, MBBS, MPH, PhD, van ‘Emory University’ en hoofdauteur van de studie over vaccineffectiviteit, die financieel werd ondersteund door ‘Emory’ en het ‘National Institute of Alergy and Infectious Diseases’.

Na correctie voor diverse factoren, vonden de Emory onderzoekers dat de effectiviteit van het vaccin ter voorkoming van ernstige ziekten van de luchtwegen bij patiënten op statines lager waren vooral wanneer de griep wijdverspreid was in de omgeving. De bevindingen hebben potentiële implicaties met betrekking tot de richtlijnen voor statinegebruik bij oudere volwassenen rond het tijdstip van vaccinatie, maar bijkomende studies, inclusief door laboratorium bevestigde gevallen van griep zijn eerst nodig voor het formuleren van een beter advies, merken de auteurs op.

De resultaten van beide nieuwe onderzoeken zijn biologisch plausibel en doen belangrijke vragen rijzen maar de bevindingen mogen nog niet de artsen beďnvloeden in hun zorg om hun patiënten, volgens het commentaar van Robert L. Atmar, MD, en Wendy A. Keitel, MD, van het ‘Baylor College of Medicine in Houston’.

"In plaats daarvan moeten de resultaten van deze studies beschouwd worden als een hypothese en is snel verder onderzoek nodig naar de mogelijke invloed van statines op de immuunrespons bij griepvaccinatie," schrijven de auteurs. Het commentaar begeleidt de twee studies in ‘Journal of Infectious Diseases’.

Feiten
Statines worden gebruikt door meer dan 40 procent van de Amerikaanse bevolking vanaf 65 jaar, volgens ‘Centers of Disease Control and Prevention’.
In een studie op griepvaccin ontvangers vertoonden statinegebruikers ouder dan 65 jaar een aanzienlijk verminderde immuunrespons op griepvaccinatie, in vergelijking met de niet gebruikers van statines.

In een andere studie was de vaccin effectiviteit op het voorkomen van ernstige ziekte van de luchtwegen bij statinegebruikers lager dan bij de anderen.

Aanvullend onderzoek is nodig om de resultaten van beide studies te bevestigen vooraleer potentiële veranderingen in de klinische praktijk verantwoord zijn.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats