Duidelijk verband cholesterolremmers en diabetes ontdekt


Verhoogd risico op diabetes voor mensen met cholesterol-verlagende medicijnen

In een database studie onder bijna 26.000 leden van Tricare, de militaire gezondheidszorg, had 87% van degenen die statines gebruiken tegen cholesterol een grotere kans op diabetes.

De studie die online op 28 april 2015 gerapporteerd werd in het Journal of General Internal Medicine, bevestigt de laatste bevindingen over het verband tussen deze wijdverbreid voorgeschreven medicijnen en het risico op diabetes. De deelnemers aan de studie waren bij aanvang alleen mensen zonder hartziekten, diabetes en andere ernstige chronische ziektes.

"In onze studie werd statinegebruik geassocieerd met een aanzienlijk hoger risico op diabetes, zelfs bij een zeer gezonde bevolkingsgroep," zegt hoofdauteur dr. Ishak Mansi. "Het risico op diabetes door statines was bekend, maar tot nu toe werd aangenomen dat dit kwam door het feit dat mensen die statines voorgeschreven krijgen om te beginnen al grotere medische risico's lopen."

Mansi is arts-onderzoeker aan de VA North Texas Health System en de universiteit van Texas Southwestern in Dallas.

In de studie werd statinegebruik ook geassocieerd met een "zeer hoog risico op diabetes-complicaties," zegt Mansi. "Dit werd nooit eerder aangetoond." Onder 3.351 tweetallen vergelijkbare patiënten - een deel van de algemene studiegroep - liep 250% van de patiënten met statines een groter risico op het ontstaan van diabetes met complicaties dan hun niet-statinegebruikende tegenhangers.

Statinegebruikers hadden ook 14% meer kans op overgewicht of obesitas na gebruik van deze medicijnen.

Mansi wijst erop dat meerdere studies op soortgelijke uitkomsten komen door andere onderzoeksmethoden.

Uit de studie kwam ook naar voren: hoe hoger de dosis van willekeurig welke statine, hoe groter het risico op diabetes, diabetes-complicaties, en obesitas.

Het sterkste punt van Mansi's studie was het gebruik van een onderzoeksmethode die bekend staat als neigings-overeenkomsten score. Uit de totale studiebevolkingsgroep kozen de onderzoekers 3.351 statinegebruikers en koppelden ze aan, bij aanvang, vergelijkbare niet-gebruikers, gebaseerd op een reeks van 42 gezondheids- en demografische factoren. Het enige substantiële verschil was, uit onderzoeksoogpunt, het gebruik van statines. Dit hielp de onderzoekers om de gevolgen van de medicijnen te isoleren.

"Deze benadering helpt ons om vergelijkingen te maken die eerlijk en weloverwogen zijn," zegt Mansi.

Op grotere schaal, kijkend naar de totale vergelijking tussen de grofweg 22.000 niet-gebruikers en 4.000 gebruikers, en voor bepaalde factoren statistisch aangepast, vonden de onderzoekers een vergelijkbare uitkomst: statinegebruikers lopen meer dan 2x zoveel kans op de ontwikkeling van diabetes.

De onderzoekers onderzochten patiëntengegevens over de periode oktober 2003 - maart 2012.

Volgens Mansi's gegevens was ongeveer 3/4 van de statinerecepten voor simvastin, verkocht als Zocor.

Mansi wijst er met klem op dat de studie niet definitef laat zien dat statines diabetes veroorzaken, ook betekent het niet dat men moet stoppen met deze medicijnen die breed voorgeschreven worden als hulp bij het verlagen van de hartfunctie risicofactoren.

"Geen enkele patiënt moet stoppen met het innemen van zijn statines op grond van onze studie, omdat statinetherapie een hoeksteen vormt van de behandeling bij cardiovasculaire ziektes, en het duidelijk een lager overlijdingsrisico en ziekteprogressie laat zien," zegt hij. "Eerder, deze studie zou onderzoekers, (klinische) richtlijnenschrijvers, en wetgevers moeten waarschuwen dat korte-termijn klinische onderzoeken misschien niet volledig de risico's en voordelen vermelden van langdurig statinegebruik voor primaire preventie."

Primaire preventie verwijst naar het in eerste plaats afwenden van ziekte.

Mansi pleit voor vergelijkbaar nader onderzoek, om beter inzicht te krijgen in de lange-termijn effecten van statinegebruik.

Het belangrijkste, naast verder onderzoek, zegt Mansi, is dat hij hoopt dat de resultaten zullen helpen bij de dialoog tussen patiënten en verstrekkers over de risico's en voordelen van statines.

"Ikzelf ben er heilig van overtuigd dat deze medicatie zeer waardevol is voor patiënten met een duidelijke en strikte indicatie," zegt hij. "Maar op de hoogte zijn van de risico's kan een patiënt motiveren om te stoppen met roken, eerder dan een pil te slikken, of om af te vallen en te sporten. Idealiter is het beter om die levensstijl te veranderen en indien mogelijk statinegebruik te vermijden."

Vertaling: Ellen Lam



Je wilt reageren op dit bericht ?
 
Ik wil ook de Leefbewust nieuwsbrief ontvangen


 
Naam
Email



 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats