Milieuwinst Nederlandse soja groter dan gedacht


Nederlandse soja is negen keer milieuvriendelijker dan soja uit Zuid-Amerika. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Questionmark in opdracht van Milieudefensie. Soja is een belangrijk ingrediënt van veevoer. Milieudefensie roept de Nederlandse vee-industrie op om veel meer lokaal geteeld veevoer te gebruiken om het milieu te sparen.

Wereldwijde groei
In Zuid-Amerika wordt oerwoud en ander natuurgebied vernietigd om aan de groeiende wereldwijde vraag naar soja te voldoen. Daardoor verdwijnen planten en dieren. De biodiversiteit neemt af en de CO2 die in bomen zat opgeslagen, komt vrij. Questionmark berekende dat 78 procent van de milieuschade van Zuid-Amerikaanse soja door ontbossing komt. Nederland is een grote speler op de sojamarkt. Nederland importeert jaarlijks ruim 8 miljoen ton soja, waarvan 75% uit Zuid-Amerika. Hiermee is Nederland na China de grootste importeur van soja ter wereld.

Soja uit Nederland
Het onderzoek van Questionmark laat duidelijk zien dat in Nederland geteelde soja veel minder schadelijk is voor het milieu. Als een Nederlandse kip en varken soja uit Nederland in plaats van uit Zuid-Amerika eten, is de schade aan het milieu van varkens- en kippenvlees 27 procent lager. Voor eieren scheelt het zelfs 38 procent.
Om alle vee in Nederland te kunnen voeren met lokale soja moet meer landbouwgrond ontgonnen worden, stelt het rapport. Milieudefensie wil geen nieuwe landbouwgrond voor soja in Europa maar minder productie en consumptie van vlees, zuivel en eieren.

Indrukwekkend
De Nederlandse vee-industrie sprak in 2011 af om meer veevoer uit Europa te halen, mits dit duurzamer is. Campagneleider Jacomijn Pluimers van Milieudefensie: “De cijfers zijn indrukwekkend: negen keer milieuvriendelijker! Dit is een enorme kans om onze milieuschade te verkleinen! De vee-industrie en supermarkten moeten kiezen voor producten op basis van lokale soja. ”

Lees hier het hele onderzoeksrapport van Questionmark

https://milieudefensie.nl/publicaties/rapporten/onderzoek-toont-aan-europese-soja-negen-keer-milieuvriendelijker-dan-zuid-amerikaanse-soja/view

http://www.milieudefensie.nl/publicaties/rapporten/nederlandse-soja-negen-keer-milieuvriendelijker-dan-zuid-amerikaanse


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats