Blootstelling aan lood beïnvloedt de slaap van kinderen


Nieuwe onderzoek bij 'Penn Nursing' laat zien dat blootstelling aan lood in de vroege kindertijd het risico op slaapproblemen en overmatige slaperigheid overdag verhoogt.

Een nieuw onderzoek aan de Universiteit van Pennsylvania ‘School of Nursing (Penn Nursing)’ laat zien dat blootstelling aan lood in de vroege jeugd een verhoogd risico geeft op slaapproblemen en overmatige slaperigheid overdag tijdens de latere kindertijd. Dit is het eerste longitudinaal bevolkingsonderzoek dat vroege blootstelling aann lood onderzoekt op slaapproblemen. De bevindingen zijn gepubliceerd in het december nummer van ‘SLEEP’ en zijn nu online beschikbaar.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens uit een longitudinaal cohort onderzoek - bij meer dan 1400 Chinese kinderen dat begon in 2004 - naar de invloed van blootstelling aan lood op de ontwikkeling van kinderen en neurocognitieve adolescenten, gedrags- en gezondheidseffecten. Loodvervuiling is alomtegenwoordig in heel China en andere ontwikkelingslanden, en hoewel de blootstelling daalt als gevolg van de uitfasering van loodhoudende benzine en de toegenomen publiek bewustzijn, blijft zijn persistentie een aanzienlijk risico voor de gezondheid van kinderen.

"Er is weinig bekend over de impact van blootstelling aan zware metalen op de slaap van kinderen, maar bevindingen van de studie benadrukken dat giftige stoffen - zoals lood - belangrijke pediatrische risicofactoren zijn voor slaapstoornissen," zei hoofdonderzoeker Jianghong Liu, PhD, FAAN. Jianghong is ‘Associate Professor at Penn Nursing’ en faculteitslid aan de ‘Penn's Perelman School of Medicine’. “Blootstelling aan lood is te voorkomen en te behandelen maar kan bij onachtzaamheid leiden tot onherstelbare neurologische schade."

Dit is een belangrijke vooruitgang bij het identificeren en begrijpen van de invloed van lood op de slapeloosheid bij kinderen en slaperigheid overdag. Slaapproblemen zijn zeer wijd verspreid bij kinderen en adolescenten en zijn geassocieerd met veel negatieve gezondheidseffecten waaronder ontwikkelingsstoornissen en intellectuele en neurocognitieve problemen.

"Deze studie richt zich op een belangrijk maar vaak verwaarloosd gebied van de slaapwetenschap, namelijk omgevingsfactoren die de slaapbiologie en het gedrag van kinderen en andere kwetsbare bevolkingsgroepen verstoren," zei senior auteur van de studie David Dinges, PhD, hoogleraar en hoofd van de afdeling ‘Sleep & Chronobiologie in the Department of Psychiatry at Penn Medicine”.

De slaapproblemen gemeld door de adolescenten in de studie zijn overmatige slaperigheid overdag, slapeloosheid, vroeg ontwaken in de ochtend, problemen in het onderhouden van de slaap, gebruik van slaappillen; die allemaal de slechte kwaliteit van de slaap benadrukken. Met behulp van de gegevens uit de cohort studie werd bij 665 kinderen het loodgehalte in het bloed nagegaan toen ze tussen de drie en vijf jaar oud waren; de slaap werd zes jaar later onderzocht toen de kinderen tussen de negen en elf jaar oud waren. De kinderen en hun ouders beantwoordden aparte vragenlijsten over het dagelijks slaappatroon van de kinderen, hun slapeloosheid en het gebruik van slaapmiddelen.

Slapeloosheid en gebruik van slaapmiddelen kwamen twee tot drie keer vaker voor bij kinderen met bloedloodgehalte (BLL) groter dan of gelijk aan 10 ug/dL dan bij kinderen met BLL minder dan 10 ug/dL. Dit suggereert dat slaapstoornissen ernstig zijn voor het veroorzaken van algemene slapeloosheid en voor het nemen van slaapmiddelen/pillen in een poging om de symptomen te verbeteren.

"Onvoldoende slaap en slaperigheid overdag is zeer wijd verspreid bij kinderen en adolescenten, en het is een zeer ernstig probleem dat verbonden is met een aanzienlijke last voor de volksgezondheid", aldus Liu. "Meer onderzoek moet worden gedaan om factoren te detecteren die meewerken en manieren te vinden om problemen te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken. Zo’n onderzoek kan niet alleen helpen de oorzaken te vinden, maar kan ook indirect slaap-gerelateerde gezondheidseffecten verbeteren, zoals cognitie, emotie, gedrag, en in sommige gevallen diabetes. “

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats