Heldere schermen een gevaar voor de slaap van jonge tieners


Een nieuwe studie heeft een belangrijk gevolg voor tweens en jonge tieners die teruggaan naar school: het meenemen van een gadget in bed kan hun slaap belemmeren.

Blootstelling aan licht 's nachts kan iemand beletten in slaap te vallen. Het nieuw onderzoek, online gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, vindt dat jongens en meisjes tussen 9 en 15 gevoeliger zijn voor licht dan oudere tieners. In laboratorium experimenten werd aangetoond dat een uur nachtelijke blootstelling aan licht het slaaphormoon melatonine aanzienlijk onderdrukt bij deze jonge tieners.

Hoe feller het licht in de experimenten, hoe meer melatonine onderdrukt wordt. Onder de 38 kinderen in vroege tot midden puberteit onderdrukte een uur blootstelling aan 15 lux licht (dim "mood" verlichting) de melatonine met 9,2 procent, blootstelling aan 150 lux (normale kamerverlichting) met 26 procent en blootstelling aan 500 lux (zo helder als in een supermarkt) met 36,9 procent. De 29 tieners in de late puberteit waren ook gevoelig maar niet zo veel. Blootstelling aan 15 lux onderdrukte de melatonine niet, bij 150 lux 12,5 procent, en bij 500 lux met 23,9 procent.

De effecten waren dezelfde voor jongens en meisjes.

"Kleine hoeveelheden licht 's nachts, zoals het licht van schermen, kan genoeg zijn om het slaappatroon te beïnvloeden," zei studie senior auteur Mary Carskadon, hoogleraar psychiatrie en menselijk gedrag van de Alpert Medical School aan de Brown University en directeur van chronobiologie en slaaponderzoek in het EP Bradley Ziekenhuis in East Providence, RI. "Studenten met tabletten of televisies of computers of zelfs een zaklamp onder de dekens om te lezen verschuiven hun circadiane klok op een later tijdstip wat het hen moeilijker maakt om in te slapen en de volgende morgen op tijd wakker te worden."

Carskadon, hoofdauteur Stephanie Crowley van het Rush University Medical Center, en hun medeauteurs geven ouders de raad hun kinderen limieten op te leggen op het gebruik van schermen voor het slapen gaan, ook al is het in de mode. Een studie wees uit dat 96 procent van de tieners minsten één vorm van deze technologie gebruikt bij het slapengaan.

Vertaling: Andre Teirlinck

 


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats