Hoog schildklierhormoongehalte tijdens zwangerschap zou de ontwikkeling van het foetale brein kunnen beïnvloeden


Een nieuw onderzoek geeft aan dat niet alleen een laag, maar ook een hoog schildklierhormoongehalte bij de moeder in de vroege zwangerschap zou kunnen leiden tot een verlaagd IQ van het kind later in de jeugd. De resultaten van het onderzoek, die donderdag gepresenteerd zullen worden op het 97e jaarcongres van het Endocriene Genootschap in San Diego, suggereren dat de gebruikelijke praktijk, om zwangere vrouwen met een mild tekort aan schildklierhormoon te behandelen, onverwachte nadelige gevolgen zouden kunnen hebben voor het zich ontwikkelende brein van de baby.

Het is bekend bij artsen dat een laag schildklierhormoongehalte bij zwangere vrouwen gerelateerd is aan zowel verlaagde IQ uitkomsten als aan andere risico’s voor de foetus. Gebaseerd op de huidige stand van kennis bevelen de Amerikaanse Schildklier Associatie in2011 en het Endocriene Genootschap in 2012 de medische behandeling aan van zwangere vrouwen die, zonder symptomen te hebben, toch een verlaagd schildklierhormoongehalte hebben. Bij deze milde vorm van schildklier deficiëntie is er een verhoogd gehalte aan schildklier stimulerend hormoon (TSH), de stof die de productie stimuleert en adequate hoeveelheden handhaaft van de schildklierhormonen T3 en T4, die het energiebeheer van het lichaam reguleren.

“Er is consensus om symptoomloos verlaagd schildklierhormoongehalte te behandelen, omdat men er in het algemeen van overtuigd is dat demogelijke voordelen van behandeling opwegen tegen het potentiële risico van overbehandeling,” zei Tim Korevaar, arts, leider van het onderzoek en promovendus aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. “Er was tot nu toe eigenlijk geen aanwijzing bij mensen dat ook licht verhoogde schildklierhormoongehalten schadelijk zouden kunnen zijn.”
Korevaar en zijn collega’s hebben gegevens geanalyseerd van 3.839 moeder-en-kind paren die deelnamen aan het Nederlandse Generatie R Onderzoek, een doorlopend onderzoek vanaf het foetale leven tot aan de jonge volwassenheid. Tussen de 9e en de 18e week van de zwangerschap werd het bloed van de moeders onderzocht om het gehalte te bepalen aan TSH en aan vrij T4 (de actieve vorm van T4). De kinderen van deze vrouwen kregen een IQ-test op non-verbale prestaties tussen de leeftijden van 5 en 8 jaar.

De onderzoekers vonden dat het gemiddelde non-verbale IQ van de kinderen significant verminderde met 2,1 tot 3,8% onder het niveau van de controlegroep (diegenen met een vrij T4 gehalte middenin het gebied) als het vrije T4 gehalte van de moeder op of boven het 89e percentiel zat. Dit percentiel wordt beschouwd als nog volledig binnen de normale verdeling, volgens Korevaar. Het IQ van de kinderen vertoonde een vergelijkbare daling, als het vrije T4 gehalte bij de moeder op of onder het achtste percentiel was, wat een lage normale waarde indiceert.

Percentielen werden berekend, omdat in verschillende landen en ziekenhuizen verschillende methoden worden gebruikt om het vrije T4 te bepalen. Wat belangrijk is aan dit onderzoek, zei Korevaar, is dat een U-vormige relatie – wat inhoudt dat zowel lage als hoge TSH niveaus geassocieerd weerden met verlaagde IQ niveaus bij kinderen – gevonden werd over het gehele bereik van vrije T4 gehalten bij de moeders. De onderzoekers vonden geen verband tussen het gehalte aan TSH bij de moeders en veranderingen in het IQ bij de kinderen.

“Het deel van de zwangere vrouwen met een milde schildklieraandoening die daarvoor supplementen krijgen voorgeschreven neemt snel toe, volgens Europese en Amerikaanse onderzoeken,”aldus Korevaar. “Schildklierhormoon supplementen tijdens de zwangerschap geven het risico van overbehandeling, en zelfs behandeling in de vroege zwangerschap tot een hoog-normaal niveau op schildklierfunctie onderzoeken is mogelijk niet zonder risico’s voor het kind. Wij adviseren artsen om heel voorzichtig te zijn met supplementen.”

Vertaling: M.A. Schönfeld

Url: http://www.endo-society.org



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats