Nieuwe toxines gevonden in afvalwater van olie en schaliegas


DURHAM, NC - Wetenschappers aan de Duke University hebben een hoog niveau van twee potentieel gevaarlijke verontreinigingen, ammonium en jodium, ontdekt in het afvalwater uit olie- en gasactiviteiten dat wordt geloosd in beken en rivieren in Pennsylvania en West-Virginia.

Niveaus van besmetting waren even hoog in het afvalwater afkomstig van conventionele olie- en gasbronnen als uit hydraulisch gevormde schaliegas putten.

"Deze ontdekking roept nieuwe bezorgdheid op voor het milieu en de volksgezondheid van olie en gas afvalwater in gebieden waar zij worden geloosd of direct in het milieu verdwijnen”, zegt Avner Vengosh, hoogleraar geochemie en de waterkwaliteit op Dukeís Nicholas School of the Environment.

"Onze gegevens tonen duidelijk aan dat de huidige pekelbehandelingspraktijk in Pennsylvania niet voldoende is om deze verontreinigingen te verwijderen," zei Vengosh.

Ammonium opgelost in water kan omzetten in ammoniak, dat zeer giftig is voor het waterleven. De wetenschappers ontdekten niveaus van ammonium tot 100 milligram per liter in afvalwater van olie en gas. Die niveaus zijn meer dan 50 keer hoger dan de EPA waterkwaliteit drempel voor het beschermen van zoetwater organismen.

Verhoogd jodium in het oppervlaktewater kan de vorming van zeer giftige bijproducten bevorderen in het drinkwater als het jodium zich vermengt met de chloor gebruikt om het water te desinfecteren in gemeentelijke zuiveringsinstallaties stroomafwaarts van de olie- en gasoperaties. Dergelijke desinfectiebijproducten worden niet gecontroleerd door de staat of federale agentschappen.

De resultaten van het onderzoek verschijnen deze week in het tijdschrift Environmental Science & Technology. Het is een eerste artikel dat de aanwezigheid van hoge niveaus van ammonium en jodium afvalwater van olie en gas documenteert.

Publieke ongerustheid over waterverontreiniging richt zich vooral op de invloed van de vloeistoffen bij hydraulisch breken van schaliegas, maar de nieuwe studie toont aan dat in het afvalwater van conventionele olie- en gasontginning de niveaus van ammonium en jodium die even hoog zijn.

"Door het meten van natuurlijk voorkomend ammonium en jodium in tal van monsters uit verschillende geologische formaties in het Appalachian Basin, inclusief terugstroom wateren van schaliegas putten in de Marcellus en Fayetteville schalieformaties, laten we zien dat de vloeistoffen van schaliegaswinning niet veel verschillen van die van het conventioneel olie- en gasafval , "zei Jennifer S. Harkness, hoofdauteur van de studie en promovendus aan de Duke's Nicholas School of the Environment.

Eerdere studies hebben aangetoond dat ‘fracking’ vloeistoffen veel zouten, barium en radioactieve elementen bevatten buiten de kunstmatige stoffen toegevoegd aan het proces van het hydraulische breken.

Om de nieuwe studie uit te voeren analyseerden de onderzoekers 44 monsters van water uit conventionele olie- en gasputten in New York en Pennsylvania en 31 monsters van terugvloeiwater van hydraulisch gebroken schaliegasputten in Pennsylvania en Arkansas. Ze onderzochten ook olie- en gas afvalwater uit beken, rivieren en oppervlaktewater en op drie stortplaatsen in Pennsylvania en een lekkage site in West Virginia.

"Afvalwater van zowel conventionele als onconventionele olie- en gaswinningen zijn vrijgesteld van de Clean Water Act, waardoor ze vrij in het milieu mogen geloosd worden. Deze praktijk is duidelijk schadelijk voor het milieu en verhoogt de gezondheidsrisico's van mensen die in deze gebieden wonen, en zou dus moeten gestopt worden”, zei Vengosh.

http://nicholas.duke.edu/

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats