Vrouwelijke foetussen blootgesteld aan tabaksrook hebben hoger risico op diabetes op middelbare leeftijd


San Diego, CA-- Volgens een nieuwe studie bij volwassen vrouwen heeft een foetus blootgesteld aan tabaksrook een verhoogd risico op diabetes bij volwassenheid. De resultaten werden meegedeeld op zaterdag 7 maart bij ENDO 2015 ter gelegenheid van de jaarlijkse bijeenkomst van de Endocrine Society in San Diego.

Vrouwen van wie de ouders rookten tijdens de zwangerschap hebben een toegenomen risico op diabetes mellitus onafhankelijk van andere bekende risicofactoren, waardoor is bewezen dat prenatale blootstelling aan chemische stoffen in het milieu kan bijdragen tot diabetes mellitus.

"Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid blijkt een verminderde foetale blootstelling aan tabaksrook een belangrijke beïnvloedbare risicofactor te zijn voor diabetes mellitus bij de nakomelingen," zei hoofdauteur van de studie Michele La Merrill, MPH, PhD, assistent professor in het Department of Environmental Toxicology aan de University of California, Davis.

"Artsen moeten overwegen zwangere rokers erover in te lichten dat opkomend onderzoek suggereert dat stoppen met roken in de woning voor de nakomelingen gunstig is door het verminderen van hun risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus, onafhankelijk van de effecten van de volwassen body mass index of geboortegewicht op het risico van diabetes," voegde ze eraan toe.

Dr. La Merrill en haar collega's bestudeerden 1801 diabetische vrouwen tussen 44 en 54 jaar die geboren zijn tussen 1959 en 1967 deel uitmakend van het Child Health and Development Studies zwangerschap cohort in Californië, een studie ontworpen om de associaties tussen prenatale blootstelling en de gezondheid te onderzoeken. De moeders hadden roken gemeld tijdens een vroeg zwangerschapsinterview, en de dochters ontwikkelden diabetes mellitus.

De onderzoekers hadden gegevens verzameld over het roken van de ouders tijdens de zwangerschap, ras, beroep, verslagen van ouderlijke diabetes en zelfrapportage van het lichaamsgewicht. Ze interviewden de dochters via de telefoon, bij huisbezoeken en deden bloedonderzoek op hemoglobineglycaat (hemoblogin A1c) om te zien hoe goed hun diabetes werd gecontroleerd.

Prenataal roken door de moeders had een sterkere associatie met de dochters' diabetes mellitus risico dan prenatale roken door de vaders en dit verband bleef ongewijzigd na aanpassing voor ouderlijk ras, diabetes en werkgelegenheid.

De besluiten van het effect van ouderlijke roken bleven overeind na verdere aanpassingen voor het geboortegewicht van de dochters en de huidige body mass index.

De auteurs adviseren dat, hoewel verdere studies nodig zijn om deze resultaten te bevestigen, zwangere vrouwen het zelfroken en het meeroken in gezelschap moeten trachten te voorkomen om zo het risico te verminderen dat hun volwassen kinderen diabetes mellitus ontwikkelen.

http://www.endo-society.org

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats