Verhoogde niveaus van radon gevonden in de huizen van Pennsylvania sinds het begin van schaliegasboringen


Niveaus van radon, een bekend carcinogeen, stijgen sinds 2004, het tijdstip dat het boren voor een nieuw type van aardgas goed is begonnen.

Onderzoekers aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health zeggen dat het niveau van radon in Pennsylveense huizen sinds 2004 gestegen is, de tijd dat de fracking-industrie begon met het aanboren van gasbronnen in de staat. De bevindingen werden online gepubliceerd op 9 april in Environmental Health Perspectives.

De onderzoekers vonden ook dat de gebouwen gelegen in de provincies waar aardgas het actiefst wordt gewonnen in de afgelopen tien jaar, aanzienlijk hogere metingen van radon laten zien in vergelijking met gebouwen in gebieden met lage activiteit. Voor 2004 waren er geen verschillen. Radon, een geurloos radioactief gas, wordt beschouwd als de op één na belangrijkste oorzaak van longkanker in de wereld na roken.

"Een plausibele verklaring voor verhoogde radon niveaus bij mensen thuis is de ontwikkeling van duizenden onconventionele aardgasputten in Pennsylvania in de afgelopen 10 jaar", zegt onderzoeksleider Brian S. Schwartz, MD, professor aan het Department of Environmental Health Sciences van de Bloomberg School. "Deze bevindingen maken ons bezorgd."

De studie, uitgevoerd met Geisinger Health System Pennsylvania, analyseerde meer dan 860.000 radon metingen opgenomen in een database van 1989 tot 2013 van het Pennsylvania Department of Environment Protection. Radon niveaus worden vaak gemeten als een woning wordt gekocht of verkocht; veel van de onderzoeksgegevens kwam van dergelijke metingen. De onderzoekers evalueerden de radon concentraties t.o.z. van geologie, watervoorziening, het seizoen, het weer, het type gemeenschap en andere factoren.

Tussen 2005 en 2013 werden 7469 onconventionele aardgasputten geboord in Pennsylvania met behulp van hydraulisch breken ("fracking") om het aardgas te bevrijden uit de leisteen. Tot voor kort werden de meeste natuurlijke gasbronnen gecreëerd door verticaal boren in poreuze zones van rotsformaties, zoals zandsteen, om het gas vrij te maken. Deze staan bekend als conventionele aardgasbronnen. In de afgelopen jaren is er een enorme stijging in het boren van onconventionele aardgasputten in 18 staten in het hele land. In tegenstelling tot de conventionele bronnen zit gas niet in de schalie te wachten om te worden weggepompt. In plaats daarvan worden de schalielagen gebroken waarbij grote hoeveelheden aardgas vrijkomen. Dit wordt gedaan door eerst diep in de grond verticaal te boren en dan weer horizontaal. Daarna komt het fracking proces waarbij miljoenen liters water met specifieke chemicaliën worden ingepompt om het gas te extraheren.

Dit verstorend proces dat gas aan de oppervlakte brengt kan ook zware metalen en organische en radioactieve materialen in het milieu brengen zoals radium-226, dat uiteenvalt in radon. De meeste blootstelling aan radon binnenshuis is gekoppeld aan de verspreiding van het gas uit de bodem. Het wordt ook gevonden in bronwater, aardgas en de omgevingslucht.

Gemiddeld over de gehele onderzoeksperiode hadden huizen en andere gebouwen aangesloten op bronwater een 21 procent hogere concentratie aan radon dan deze die op het openbaar net waren aangesloten. Huizen en gebouwen gelegen in landelijke en suburbane gemeenten, waar het grootste deel van de gasputten zich bevinden, hadden een 39 procent hogere concentratie van radon dan die in steden.

Omdat radon natuurlijk voorkomt in gebieden zonder adequate ventilatie - zoals veel kelders - kan radon cumuleren tot niveaus die het risico op longkanker aanzienlijk doet toenemen.

De hoofdauteur is Joan A. Casey, een Robert Wood Johnson Foundation Health & Society Scholar aan de Universiteit van California-Berkeley en San Francisco, die haar doctoraat behaalde aan de Bloomberg School in 2014. Ze zegt dat het onduidelijk is of het teveel aan radon bij mensen thuis komt van radium uit het bronwater bezoedeld door het fracking of door de lucht in de buurt van de gasputten of uit het schaliegas dat meer radon bevat dan conventioneel gas en zo de huizen binnenkomt langs fornuizen en ovens. Een andere mogelijkheid, zegt ze, is dat in het afgelopen decennium gebouwen die meer geïsoleerd zijn, de radon minder afvoeren. In het verleden kwam radon de huizen binnen langs scheuren en andere openingen in gebouwen.

"Door het boren van 7000 gaten in de grond, kan fracking de geologie overhoop gooien en nieuwe wegen creeëren voor radon", aldus Casey. "Nu zijn er een heleboel potentiële manieren waarbij fracking radon kan verspreiden."

Aardgas wordt doorgaans via pijpleidingen getransporteerd aan 10 mijl per uur, wat betekent dat het over de gehele staat gaat in één dag. Radon heeft een halfwaardetijd van ongeveer vier dagen, wat betekent dat er 95 procent van de radioactiviteit verloren gaat na 20 dagen.

De staat Pennsylvania heeft onlangs een uitgebreide set van metingen uitgevoerd in de buurt van 34 gasputten, met inbegrip van luchtmonsters voor radon in de buurt van vier putten die geen hoge niveaus van het radioactieve gas lieten zien. Maar de onderzoekers zeggen dat hun studie, waarbij wordt gekeken naar het niveau in honderdduizenden woningen en andere gebouwen, een betere manier is om de potentiële cumulatieve effecten van alle putten te beoordelen.

"Ik denk niet dat we deze bevindingen kunnen negeren", zegt Schwartz. "Onze studie kan worden verbeterd door het opnemen van informatie die niet beschikbaar was bij het begin van onze analyse, zoals de vraag hoe frekwent aardgas wordt gebruikt voor verwarming en koken, of er radon sanering is in de gebouwen en wat de algemene toestand van de funderingen is. Verdere studies moeten ondernomen worden omdat het aantal geboorde putten blijft toenemen en de mogelijke problemen die zich voordoen door onze studie niet opgelost zijn. "

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats