Zijn proefdieren nog steeds essentieel voor biologisch onderzoek?


Een artikel van Future Science OA gaat in op het actuele thema en de perspectieven van het gebruik van dieren voor medisch onderzoek.

FUTURE SCIENCE GROUP.

Future Science Group (FSG) kondigde de publicatie aan van een nieuw artikel in Future Science OA, dat het gebruik van proefdieren in wetenschappelijk onderzoek belicht.

Het gebruik van dieren voor wetenschappelijk onderzoek is een bron van regelmatige debatten en het is niet eenvoudig om een duidelijk beeld te geven van de werkelijke behoefte eraan.

In het artikel gepubliceerd in Future Science OA doen Françoise Barré-Sinoussi en Xavier Montagutelli een poging om deze belangrijke kwestie te verduidelijken en uit te leggen waarom proefdieren nog steeds essentieel zijn voor biologisch onderzoek. Barré-Sinoussi, die de Nobelprijs won voor haar gedeelde ontdekking van HIV en directeur is van de Regulatie of Retroviral Infections Division aan het Institut Pasteur (Parijs, Frankrijk), sprak op de recente hoorzitting voor de Europese Commissie met betrekking tot het Europees burgerinitiatief ( ECI) "Stop Vivisectie". Montagutelli is hoofd van de afdeling dieren aan het Institut Pasteur.

"Fundamenteel onderzoek en ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor mens- en dierziekten hebben enorme vorderingen gemaakt en miljoenen levens gered dank zij het bestuderen van proefdieren”, aldus Montagutelli. "We zullen nooit in staat zijn om ze helemaal te vervangen door alternatieve methoden, maar we moeten er hard aan werken om ze nuttig te gebruiken voor de mens en hun welzijn te beschermen. Europa draagt deze denkwijze zeer hoog in het vaandel.”

In het opiniestuk bespreken de auteurs waarom vervanging van dierlijke modellen door in vitro onderzoek nog ver verwijderd is alsmede de ethische kwesties die betrokken zijn bij dierproeven. Ze gaan verder in op het beter begrijpen van de noodzaak van dierproeven en het verminderen van het gebruik ervan wanneer mogelijk succes op mensen uitgesloten is. Ze verduidelijken verder de huidige EU-regelgeving over deze materie.

Francesca Lake, Managing Editor, zei:. "Het gebruik van dieren in onderzoek maakt constant een onderwerp van debat uit. Dit werk probeert een deel van de verwarring rond de problemen op dit gebied weg te nemen, en we hopen zo een constructieve discussie uit te lokken over de toekomst van dierlijk onderzoek. "

Het artikel "Animal models are essential to biological research: issues and perspectives” is gratis beschikbaar op: http://www.future-science.com/doi/full/10.4155/fso.15.63

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


   


  Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
  kan ieder moment weer gestopt worden.


  [ Terug naar het hoofdmenu ]

   

   


  View My Stats