Onderzoek laat zien dat cosmetische producten miljoenen plastic deeltjes bevatten


UNIVERSITEIT VAN PLYMOUTH

De hedendaagse cosmetische en reinigingsproducten bevatten enorme hoeveelheden plastic deeltjes, die vrijkomen in het milieu en schadelijk zouden kunnen zijn voor het leven in de zee, aldus een nieuwe studie.

Onderzoek aan de Universiteit van Plymouth heeft aangetoond dat bijna 100.000 micro-bolletjes – elk een fractie van een millimeter in doorsnede –kunnen vrijkomen bij elke aanbrenging van bepaalde producten, zoals gezichtsscrubs.

De deeltjes zijn verwerkt als vulstoffen en schuurmiddelen, en worden wegens hun kleine formaat waarschijnlijk niet door conventionele rioolzuivering onderschept, en komen dus in rivieren en oceanen terecht.

Onderzoekers, die hun bevindingen hebben weergeven in Marine Pollution Bulletin , schatten dat dit alleen al in de UK kan leiden tot 80 ton onnodig microplastic afval dat jaarlijks in de zee belandt door het gebruik van deze cosmetica.

De laatste studie werd geleid door de promovendus Imogen Napper, in samenwerking met Richard Thompson, Professor of Marine Biology, Steve Rowland, Professor of Organic Geochemistry, en Dr. Adil Bakir, Postdoctoral Researcher of Analytical Chemistry.

Imogen zei: “Naarmate de studie zich ontvouwde raakte ik geschokt over de hoeveelheid microplastic in deze alledaagse cosmetica. Er zijn blijkbaar 80 gezichtsscrubs op de markt in de UK die plastic materiaal bevatten, hoewel sommige bedrijven hebben aangegeven dat ze deze vrijwillig in hun producten zullen verminderen. Ondertussen is er weinig dat de consument kan doen om deze bron van vervuiling te voorkomen.”

Microplastic wordt gebruikt ter vervanging van natuurlijke exfoliërende materialen en schijnt in een veelheid van producten voor te komen zoals handreinigers, zeep, tandpasta, scheerschuim, schuimbad, zonnebrand en shampoo.

Er komt steeds meer bewijs dat de hoeveelheid plastic in zeewater toeneemt, waarbij 700 soorten zeeorganismen te maken hebben met zeeafval in hun natuurlijke habitat, en dat plastic afval meer dan 90 procent vertegenwoordigt.

Voor dit onderzoek kozen de onderzoekers merken gezichtsscrubs met als aangegeven ingrediënt plastic. Door vacuümfiltratie werden de plastic deeltjes verkregen.

Daarna toonde een analyse waarbij gebruik werd gemaakt van elektronenmicroscopie aan dat 150 ml van een product tussen de 137.000 en 2,8 miljoen microdeeltjes bevatte.

Professor Richard Thompson, die de effecten van afval in het zeewater al meer dan 20 jaar bestudeert, zei: “Het gebruik van deze producten leidt tot onnodige vervuiling van de oceanen met miljoenen microplastic deeltjes. Er is grote zorg om de toename van microplastic deeltjes in het milieu; vorig onderzoek van ons heeft laten zien dat vissen en schelpdieren microplastic deeltjes binnenkrijgen en laboratoriumonderzoek heeft de nadelige gevolgen voor zeeorganismen aangetoond.”

Vertaling: Els Scholtens


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats