Hersenchemicaliën kunnen nieuwe aanwijzingen geven bij behandeling chronische pijn


Volgens nieuw onderzoek aan de Universiteit van Texas in Dallas zou een chemische stof in het brein, typerend voor o.a. cognitie, beweging en beloningsmotivatiegedrag, ook een rol kunnen spelen bij het bevorderen van chronische pijn.

De chemische stof, dopamine, vormt de basis voor veel belangrijke hersenfuncties, maar de reden waarom het voor chronische pijn kan zorgen, is minder goed bekend.

In een recent verslag in The Journal of Neuroscience volgden onderzoekers van UT Dallas de sequentie van pijnimpulsen bij muizen, lopend van de hersenen naar het ruggenmerg. Ze ontdekten dat door het verwijderen van een aantal neuronen genaamd A11, die dopamine bevatten, de chronische pijn selectief verminderde.

"Deze bevindingen laten een nieuwe rol voor dopamine zien hoe deze bijdraagt aan de handhaving van chronische pijnsituaties," zegt dr. Ted Price, hoogleraar aan de School of Behavorial and Brain Sciences van UT Dallas. "Dit zou de deur kunnen openen naar nieuwe mogelijkheden om ons te richten op die medicijnen die chronische pijn kunnen terugdringen. Pijnsignalen schieten als electriciteit van een kwetsuur naar het ruggemerg waar zij electrische of chemische pijnsignalen doorgeven naar andere cellen. Die pijnsignalen schieten dan omhoog en zenden die informatie naar neuronen in het brein van waaruit ze alle kanten op gedistribueerd worden. Er is geen afzonderlijk pijncentrum in de hersenen, maar er is voldoende bewijs dat chronische pijn de activatie van deze pijncentra verandert.

Bij mensen met chronische pijn blijven de neuronen pijnsignalen naar de hersenen sturen, zelfs als er geen kwetsuur is, maar de oorzaak hiervan is niet bekend. Een potentiële uitleg komt van A11. Deze neuronen hadden geen invloed op acute pijn, maar ze hadden een heftig effect op chronische pijn, ontdekten de wetenschappers. Door deze neuronen te activeren door chronische pijn, werd door de onderzoekers de chronische pijnstatus blijvend verminderd.

Price zegt dat in eerdere studies de rol van andere neurotransmitters bij chronische pijn werd bestudeerd, inclusief norepinephrine en serotonine. "Door uitsluiting van mogelijkheden, besloten we dopamine nader te bekijken. We gebruikten een gif dat A11 neuronen aantastte, en daardoor ontdekten we dat de acute pijnsignalen nog steeds normaal waren, maar chronische pijn bleef uit," zegt hij.

In 2011 deed het Institute of Medicine een inschatting dat meer dan 100 miljoen Amerikanen last hebben van chronische pijn, een gegeven dat meer dan 100 miljard dollar per jaar kost aan medische zorg en inproductiviteit.
Inzicht in de criteria van chronische pijn en alle samenhangende factoren kunnen de weg wijzen naar meer effectieve behandelingen. "In toekomstig onderzoek willen we meer inzicht krijgen over hoe stress A11 beïnvloedt," zegt Price. "En we willen graag meer te weten komen over de interactie tussen moleculaire mechanismen die chronische pijn en dopamine bevordert."

http://www.utdallas.edu

Vertaling: Ellen Lam

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen abonneer je
dan op onze gratis nieuwsbrief. [Klik hier]


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats