Verminderde slaap gekoppeld aan pijndrempel verlaging


Volgens een studie gepubliceerd in PAIN®, de officiële publicatie van de Internationale Vereniging voor de Studie van Pijn, worden mensen met slapeloosheid en andere slaapproblemen gevoeliger voor pijn. Het tijdschrift wordt uitgegeven door Wolters Kluwer.

Het effect op de pijndrempel manifesteert zich het sterkst bij mensen die last hebben van zowel slapeloosheid als chronische pijnen en baat hebben bij behandelingen voor beide omstandigheden. De studie werd geleid door Børge Sivertsen, PhD, van het Norwegian Institute of Public Health, Bergen.

Mensen met slapeloosheid zijn gevoeliger voor pijn.

De studie omvatte meer dan 10.400 volwassenen uit een grote Noorse gezondheidsstudie. Elk individu onderging een standaard test van gevoeligheid voor pijn - de koude voeltest - waarbij proefpersonen worden gevraagd om zo lang mogelijk hun handen ondergedompeld te houden in een koud waterbad.

Proefpersonen werden ondervraagd over de verschillende soorten van slaapstoornissen, waaronder slapeloosheid, totale slaaptijd, en slaaplatentie (de tijd om in slaap vallen). De onderzoekers beoordeelden de relaties tussen de slaapstoornissen en pijngevoeligheid. Bij de studie is ook gekeken naar andere factoren die van invloed kunnen zijn op slaaptekort en pijnperceptie, waaronder chronische (aanhoudende of terugkerende) pijn en psychische klachten (zoals depressie en angst).

Zo’n 32 procent van de deelnemers waren in staat om hun hand in het koude water te houden tijdens de hele tijdsduur van bovenvernoemde test. 42 procent van de deelnemers met slapeloosheid moesten hun handen vroeger uit het water halen tegenover 31 procent van de mensen zonder slapeloosheid.

Pijngevoeligheid verhoogde zowel de frequentie als de ernst van slapeloosheid. Bijvoorbeeld, in vergelijking met mensen die geen slapeloosheid hadden, was de verlaging van de pijngrens 52% bij patiënten met slapeloosheid meer dan eenmaal per week versus 24 % voor mensen met slapeloosheid eens per maand.

Pijngevoeligheid had sterk verband met slaaplatentie en niet met de totale slaaptijd. De verhoudingen waren onveranderd na aanpassing voor leeftijd en geslacht. Het effect was kleiner, maar nog steeds aanzienlijk, na verdere aanpassing voor psychische nood.

Synergetische effect van slaapproblemen en chronische pijn.

Er was ook een sterk verband (synergetisch effect) van slapeloosheid en chronische pijn op pijntolerantie. Patiënten met grote problemen voor zowel slapeloosheid als chronische pijn hadden meer dan twee keer zoveel kans een lagere drempel te hebben voor pijn.

Veel patiënten met slaaptekort en pijn werden geconfronteerd met hoge kosten en persoonlijke problemen. "Hoewel er duidelijk een sterke relatie is tussen pijn en slaap, zodanig dat slapeloosheid zowel de waarschijnlijkheid als de ernst van de klinische pijn verhoogt,” schrijven Dr. Sivertsen en mede-auteurs "is het niet precies duidelijk waarom dit het geval is."

De nieuwe studie is de eerste om in een groot onderzoek slapeloosheid en verminderde slaap in verband te brengen met een verlaagde pijndrempel. De resultaten suggereren dat psychologische factoren kunnen bijdragen tot het verband tussen slaapproblemen en pijn, maar verklaren niet alles. Meer onderzoek is nodig om de rol van neurotransmitters, zoals dopamine, te onderzoeken die zowel pijn als slaap beïnvloeden.

Ondertussen toont de studie duidelijk de behoefte aan om de slaap bij patiënten met chronische pijn en vice versa te verbeteren. Cognitieve gedragstherapie heeft bewezen effectief te zijn bij pijn en slapeloosheid. Dr. Sivertsen en collega's pleiten voor studies die eerdere interventies evalueren bij patiënten die gelijktijdig worden getroffen door beide problemen.

Vertaling: Andre Teirlinck

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen abonneer je
dan op onze gratis nieuwsbrief. [Klik hier]


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats