Per Saldo: “Blij met steun voor vereenvoudiging pgb systeem”

Staatssecretaris van Rijn heeft gisteren tijdens het 7e pgb debat aangegeven met volle kracht vooruit te willen het trekkingsrecht te vereenvoudigen. Daarmee kunnen betalingsproblemen in de toekomst worden voorkomen en wordt de regie meer in handen gegeven van budgethouders. Half september komt hij met voorstellen naar de Tweede Kamer. Belangenorganisatie Per Saldo laat weten ‘blij’ te zijn met de toezeggingen van de staatsecretaris. Het voorstel van Per Saldo en Ieder(in) voor vereenvoudiging van het pgb trekkingsrechtsysteem wordt gesteund door bijna alle partijen, inclusief de PvdA en VVD. “Ons voorstel voor vereenvoudiging wordt beschouwd als nieuwe marsroute. Dat is winst”, zegt directeur Aline Saers. “Het is goed dat de staatssecretaris de komende weken met alle betrokken partijen, waaronder Per Saldo, afspraken wil maken zodat hij in september kan komen met fundamentele voorstellen tot vereenvoudigen van het pgb trekkingsrechtsysteem”.

Schaderegeling in de maak

De eerder door de staatssecretaris toegezegde schadeclaimregeling voor gedupeerde budgethouders en zorgverleners laat volgens Per Saldo te lang op zich wachten. “Die had er al moeten zijn. Dit houdt budgethouders in onnodige onzekerheid. Van Rijn moet hier regie pakken en daadkracht tonen. Per Saldo wil dat er snel een laagdrempelige en voor iedereen toegankelijke regeling komt die in 2015 wordt uitbetaald”.

Nog geen ambtshalve verlenging voor overgangsklanten bij gemeenten

Tijdens het debat gaf de oppositie aan te willen dat er voor 2016 een ambsthalve verlenging komt van de indicaties voor 70.000 mensen met overgangsrecht WMO. De staatssecretaris wil dit nog niet. Eerst wil hij de gemeenten duidelijk maken dat zij op een nader af te spreken datum klaar moeten zijn met de herindicaties. Die datum is cruciaal omdat de SVB en de gemeenten tijd moeten hebben dit jaar om alle nieuwe beschikkingen 2016 in te voeren zodat er geen betalingsproblemen pgb in 2016 ontstaan. Per Saldo is van mening dat een ambtshalve verlenging noodzakelijk is tot er een nieuwe indicatie of toekenningsbesluit ligt. Dit voorkomt problemen bij de herindicaties en de uitbetalingen bij SVB.

Zwarte lijst zorgbemiddelaars moet er komen

De VVD wil een zwarte lijst van zorgbemiddelaars om te voorkomen dat zij met pgb bemiddeling door kunnen gaan door een nieuw bureau te beginnen. De Staatssecretaris voelt er ook voor, maar wil nagaan of zo’n lijst met Per Saldo gemaakt kan worden. In september komt hij hierop terug. “Per Saldo werkt hier graag aan mee om daarmee fraude van zorgbemiddelaars te voorkomen”.

Vandaag zullen partijen eventuele moties worden ingediend waarover vanavond zal worden gestemd.

Over Per Saldo

Met ruim 25.000 leden is Per Saldo dé belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb). Voor meer informatie over Per Saldo kijk op www.pgb.nl


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats