Per Saldo: “Geef budgethouder regie terug over zijn pgb”


Een dag voor het pgb debat in de Tweede Kamer maakt Per Saldo Kamerleden en staatssecretaris van Rijn nog maar eens duidelijk waarover het debat moet gaan. “De budgethouder”. De belangenorganisatie voor budgethouders heeft altijd het uitgangspunt van het trekkingsrechtsysteem benadrukt “dat budgethouders de regie en verantwoordelijkheid behouden over het toegekende pgb. Niet de SVB of ketenpartners als gemeenten en zorgkantoren die er nu vooral over lijken te gaan. Budgethouders hebben door een niet functionerend MijnPGB, door noodmaatregelen en ICT problemen, nu onvoldoende zicht op hun pgb waardoor ze het overzicht van betalingen kwijtraken. Met een eenvoudig trekkingsrecht en een goed functionerend MijnPGB krijgt een budgethouder weer grip op zijn declaraties en budgetten.”

Aline Saers, directeur van Per Saldo: “Grip op je toegekende pgb is voor budgethouders van cruciaal belang. Daarom eisen we ook een eenvoudig, solide en betrouwbaar trekkingsrechtsysteem. Het systeem dat er nu ligt is te complex, onwerkbaar en foutgevoelig. Maak het totale systeem daarom eenvoudiger en zorg ervoor dat mensen onder andere via MijnPGB inzicht krijgen in hun budget en hun betaalde declaraties. Dan weten budgethouders zeker dat de betalingen aan de juiste zorgverleners gedaan zijn. Het systeem kan anders, moet anders, in het belang van de budgethouders.”

Per Saldo wil daarnaast dat staatssecretaris van Rijn eerdere afspraken nakomt en met de SVB afspraken maakt over een aparte ingang in het systeem van de uitvoeringsorganisatie zodat budgethouders administratieve fouten snel kunnen herstellen. Aline Saers: “Verkeerde rekeningnummers omzetten, verkeerde tarieven bij declaraties corrigeren en vooral foutieve betalingen wijzigen, budgethouders moeten dit via de SVB snel kunnen corrigeren zodat het betaling van declaraties niet in de weg staat. Daarvoor moet een aparte telefonische en elektronische ingang voor budgethouders bij de SVB worden gecreëerd.”

Tot slot wil Per Saldo dat de staatssecretaris helderheid verschaft over de cijfers uit het recente SVB auditrapport. "Per Saldo heeft de indruk dat de uitbetalingen beter gaan, maar nog niet goed genoeg. De cijfers van de SVB auditdienst over de uitbetalingen lijken verschillend te kunnen worden geïnterpreteerd. Daardoor ontstaat onduidelijkheid over het totaal aantal zorgverleners dat te lang moet wachten op correcte uitbetaling van verleende zorg. En dat kan niet. De staatssecretaris moet hierover duidelijk antwoord geven.”


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats