Per Saldo signaleert nog teveel spoedmeldingen uitbetaling pgb


In een reactie op de brief van staatssecretaris van Rijn (VWS) aan de Kamer vandaag constateert belangenvereniging voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) Per Saldo dat 5% van de correcte declaraties niet binnen de afgesproken termijn van 5 tot 10 dagen wordt uitbetaald. “Ondanks de vooruitgang die gelukkig geboekt wordt hebben teveel budgethouders nog te maken met uitbetalingsproblemen. Bovendien komen er nog steeds teveel spoedmeldingen, vandaag weer 76, binnen die deels teruggaan tot januari. Individuele budgethouders en hun zorgverleners komen hierdoor in grote financiële problemen”, zegt Aline Saers, directeur van Per Saldo.

Rapid Response Team

In de brief van de staatssecretaris wordt volgens Per Saldo ook een te rooskleurig beeld geschetst over het aantal urgente melding van pgb houders bij het Rapid Response Team (RRT). Aline Saers: “Uit cijfers van Per Saldo blijkt dat 10% van de spoedmeldingen niet binnen 3 dagen wordt uitbetaald, maar meer tijd vergt. Bovendien komen er nog steeds nieuwe meldingen binnen. Vandaag bijvoorbeeld 76. Per Saldo stelt de staatsecretaris voor dat het RRT naast de opdracht om de betalingen uit te voeren ook de opdracht krijgt om de foutmeldingen van budgethouders direct te gebruiken voor herstel. Dit voorkomt dat budgethouders zich anders herhaaldelijk moeten melden bij het RRT.”

Om tafel

Per Saldo herkent dat de bereikbaarheid en bereidwilligheid om mee te werken aan oplossingen vanuit de SVB is toegenomen, maar blijft hameren op proactieve communicatie van de SVB richting budgethouders. “De SVB boekt vooruitgang, vooral in het reguliere proces. Maar nu is het de taak om de resterende betalingen ter hand te nemen en deze correct uit te betalen. Het herstelplan moet nu zo snel mogelijk volledig uitgevoerd worden om de oorzaken van uitbetalingsproblemen in de kern op te lossen. Daarna wil Per Saldo snel om tafel met VWS, SVB, de VNG en Zorgverzekeraars Nederland om een vereenvoudigd systeem te realiseren. Een vereenvoudigd systeem van trekkingsrecht is nodig zodat budgethouders meer gebruiksgemak ervaren en het systeem minder foutgevoelig wordt. Dan kan ook het vertrouwen in het trekkingsrecht pgb terugkeren.”



Je wilt reageren op dit bericht ?
 
Ik wil ook de Leefbewust nieuwsbrief ontvangen


 
Naam
Email



 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats