Hoe diepe hersenstimulatie (DBS) de neurale circuits in de hersenen hervormt bij de ziekte van Parkinson


Uit studie blijkt deze werkwijze zeer effectief, maar helaas een weinig begrepen therapie.
Onderzoekers van UC San Francisco hebben een mogelijk mechanisme ontdekt hoe diepe hersenstimulatie (DBS), een veel gebruikte behandeling voor bewegingsstoornissen, zijn therapeutische effectiviteit heeft aangetoond. Er zijn weinig behandelingen met medicijnen die net zulke snelle en grote verbeteringen laten zien als die met DBS, waarbij een operatief geïmplanteerd apparaatje elektrische signalen afgeeft aan de hersenen die in verbinding staan met het bewegingsapparaat.

In de meeste gevallen, waarbij patiënten deze behandeling kregen, verminderden de symptomen zoals, traag bewegen, beven en stijfheid drastisch, nadat het DBS apparaat was geactiveerd. De symptomen kwamen snel weer terug zodra het apparaat werd afgezet.
Maar opmerkelijk is, dat er nog weinig bekend is over hoe en waarom DBS zo goed werkt.

Een gebrek aan kennis heeft erin geresulteerd dat de therapie niet verder is verbeterd. Ondanks het grote succes van DBS, blijven sommige lichamelijke problemen bestaan.

Een speciaal op de patiënt afgestemde DBS behandeling, om de symptomen zo maximaal mogelijk te reduceren, is een uitdaging en erg tijdrovend.

Een klein aantal patiënten krijgt nooit de grote verbetering die de arts verwacht. Door beter te begrijpen hoe DBS werkt op de hersenverbindingen kunnen ze deze tekortkomingen aanpakken en DBS een effectievere behandeling maken.

Het nieuwe onderzoek, dat gepubliceerd is op 13 april 2015, in Nature Neuroscience toont aan dat DBS de symptomen van Parkinson onder controle houdt m.b.t. overmatige synchronisatie van hersenactiviteit in de motor cortex, dat is een gebied in de hersenen dat het bewegingsapparaat aanstuurt.

Deze therapie wordt steeds meer toegepast voor hersenaandoeningen die geen relatie hebben met het bewegingsapparaat en zelfs voor psychische aandoeningen, zoals depressie. Maar niemand weet precies hoe het werkt, zegt Philip Starr, specialist in Neurochirurgie en auteur van deze nieuwe studie. Dit is een aanzienlijke stap in het beantwoorden van deze vraag naar de werking van het netwerk in de hersenen, en niet alleen waar je precies de stimulatie in de hersenen toepast.

Vertaling: Marica Tuinte



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats