E. coli kan een sleutel zijn voor de behandeling van Parkinson


E. coli doen gewoonlijk denken aan voedselvergiftiging en verstoppingen, maar wetenschappers hebben onlangs een eiwit ontdekt in E. coli dat de accumulatie van potentieel toxische amyloides afremt - een kenmerk van ziekten zoals Parkinson.

Volgens hoofdauteur van de studie Margery Evans, van de Universiteit van Michigan en Matthew Chapman, belangrijkste onderzoeker en universitair hoofddocent bij de UM Molecular, Cellular, and Developmental Biology, worden amyloides gevormd door eiwitten, waarbij iets mis is gelopen bij de vorming, die zich groeperen en wanneer amyloides zich vestigen op de verkeerde plaats of op een verkeerd tijdstip, kunnen ze hersenweefsel beschadigen en celdood veroorzaken.

De bevindingen kunnen aanleiding geven tot een nieuwe therapeutische benadering voor de ziekte van Parkinson en een werkwijze voor het sturen van amyloides verbonden aan dergelijke neurodegeneratieve ziekten.

Een belangrijk biologisch probleem met betrekking tot patiŽnten met Parkinson is dat bepaalde eiwitten schadelijke amyloÔdevezels accumuleren in hersenweefsel wat toxisch is voor cellen en celdood veroorzaakt.

Hoewel deze amyloides een kenmerk zijn van Parkinson en andere ziekten, zoals Alzheimer, zijn niet alle amyloÔden slecht. Sommige cellen, die in E. coli terug te vinden zijn, assembleren nuttige amyloides voor de celfunctie.

E. coli maken amyloÔde curli op het celoppervlak die beschermend zijn in plaats van giftig. De curli verankeren bacteriŽn aan de darmwand, waar ze infecties kunnen veroorzaken en ons ziek maken. De nuttige amyloides geproduceerd door E. coli vormen zich niet binnen in de cel waar ze giftig zouden zijn.

"Dit betekent dat er in E. coli iets specifiek is dat de montage van amyloÔdes remt in de cel. Daarom treedt amyloÔdvorming alleen op buiten de cel waar het geen toxiciteit veroorzaakt," zei Evans, doctoraal student in de moleculaire, cellulaire en ontwikkelingsbiologie.

Evans en het UM-team gingen op biochemische jacht om te begrijpen hoe E. coli voorkomen dat amyloides zich vormen in de cellen en ontdekten een eiwit genaamd CsgC dat zeer specifiek een effectieve remmer is van E. coli amyloÔdevorming.

UM-onderzoekers hebben samen gewerkt met wetenschappers van de Universiteit van UmeŚ in Zweden en het Imperial College in Londen, en uit de huidige studie bleek dat het CsgC eiwit ook amyloidevorming remt van het soort geassocieerd met Parkinson.

Een implicatie van het onderzoek is dat de curli een doelwit kunnen zijn voor aanvallen van biofilms waarbij bacteriŽn een schild vormen tegen antibiotica en antiseptica. Deze bacteriŽn kunnen chronische infecties veroorzaken, maar de behandeling van deze infecties met moleculen die de curli formatie blokkeren kan de biofilm degraderen en zo de bacteriŽn kwetsbaarder maken voor een therapie met medicijnen.

http://ns.umich.edu/

Vertaling: Andre TeirlinckOntvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats