De slag om de klerewereld


Drieluik over onveilige fabrieken en barre werkomstandigheden in de textielindustrie

Onveilige fabrieken en barre werkomstandigheden kenmerken al decennia de textielindustrie. Na de Rana Plaza ramp in Bangladesh anderhalf jaar geleden, beloofden grote kledingmerken en -ketens echter beterschap. Roland Duong en Teun van de Keuken onderzoeken in De slag om de klerewereld hoe het er in textielindustrie nu werkelijk aan toe gaat. Maar alleen een handelaar heeft toegang tot de krochten van de textielketen.

In de slotaflevering Katoenknallers reist Teun naar Turkije, waar niemand opkijkt van kinderarbeid. Roland gaat in India op zoek naar hoe het beter kan.

Het gewas waar verreweg de meeste kleren van worden gemaakt: katoen. Fijn voor onze kleren, ellendig voor de boeren, plukkers en het milieu. Op zoek naar de stof voor zijn sweatshirt reist Teun van de Keuken naar de katoenvelden van Turkije. Hier kijkt niemand op van kinderarbeid in de katoenpluk. Roland Duong gaat in India op zoek naar hoe het beter kan. Hij weet een katoenplantage en fabriek te vinden die een inspiratie vormen voor de rest van de wereld.

Organische katoen, zonder kinderarbeid met goede werkomstandigheden. Maar kunnen deze 'best practises' opboksen tegen de alledaagse ellende in de textielindustrie? Is het wel mogelijk om voor een habbekrats elke maand een gloednieuwe collectie in de winkel te krijgen die verantwoord is gemaakt? Is de bron van ellende niet de begeerte in onszelf?

Aflevering 1 Het wonder van de wergwerpmode:


Aflevering 2 Prijzenslag in Bangladesh


Aflevering 3 Katoenknallers

vrijdag 16 januari om 21.10 uur op NPO 2


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats