Nieuw onderzoek wijst uit dat machtige mensen vertrouwen op hun ‘onderbuik-motorische’ gevoelens bij beslissingen


Royal Holloway, University of London

Een nieuwe reeks onderzoeken door academici van Royal Holloway, University of London en van de University of London College wijzen uit dat mensen met sociale macht sterk worden beïnvloed door inwendige lichaamssignalen die voortkomen uit hun motorische systeem als ze beslissingen nemen over voorkeuren voor schilderijen, bewegingen of lettervolgordes.

De studie, die onlangs werd gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology: General onderzocht hoe het gemak waarmee motorische acties plaatsvinden de oordelen van machtige mensen beïnvloedde. De bevindingen zijn gebaseerd op vier experimenten met bijna 400 mensen.

Een voorbeeld om dit toe te lichten: in de experimenten schreven mensen over situaties waarin ze macht over iemand hadden, of waarin iemand anders macht over hen had. Elk experiment richtte zich vervolgens op een bepaalde motorische handeling. In één experiment trainden mensen bijvoorbeeld hun buitenste oogspieren – de spieren die de ogen laten bewegen – om later specifieke bewegingen van een puntje op een scherm te zien. Als de oogspieren getraind waren om de beweging te zien (en dus als de waarneming makkelijk ging), werd de beweging fijner gevonden dan als de spieren niet getraind waren om de beweging te zien (en dus als de waarneming moeilijker ging). Dit ging echter alleen op voor de mensen in de groep met macht, niet bij mensen uit de groep zonder macht: zij beoordeelden alle bewegingen als even fijn. In een ander experiment moesten mensen zeggen hoe ze lettertweetallen beoordeelden die met twee vingers van verschillende handen worden getypt (bijv. FJ), vergeleken met lettertweetallen die met dezelfde vinger van dezelfde hand worden getyp (bijv. FV). Lettercombinaties met twee vingers van verschillende handen zijn makkelijker te typen – en machtige deelnemers vonden die inderdaad fijner, in tegenstelling tot deelnemers zonder macht.

Onderzoeksleider Dr. Karl-Andrew Woltin, van de afdeling Psychologie van Royal Holloway, zegt: “Er is steeds meer bewijs dat machtige mensen meer op inwendige prikkels afgaan als ze oordelen. Ons onderzoek laat dit zien aan de hand van motorische prikkels in combinatie met voorkeursoordelen, maar uit ander onderzoek is gebleken dat machtige mensen ook meer afgaan op andere inwendige signalen. Hongergevoel voorspelt bijvoorbeeld de hoeveelheid voedsel die door machtige, maar niet door machteloze, mensen zal worden gegeten; en wat het geheugen betreft, worden de oordelen van machtige, maar niet van machteloze, mensen beïnvloed door de mate van gemak of moeite waarmee iets gaat.”

”Ons onderzoek, samen met de bovengenoemde bevindingen, suggereert dat mensen met macht sterk afgaan op hun inwendige ‘onderbuik’-gevoelens en signalen als ze oordelen over wat ze fijn vinden, wat waar is, en wat ze zouden moeten doen. Soms is het goed om contact te houden met je gevoelens. Maar soms kan het mensen ook op een dwaalspoor brengen en leiden tot minder optimale beslissingen.”

De onderzoeksleiders Dr. Woltin en Dr. Guinote beweren dat deze neiging van mensen met macht veel verder reikende consequenties heeft dan eerder werd gedacht. “We dienen ervoor te zorgen dat mensen met macht op verschillende niveaus – in organisaties of in de politiek – zich bewust zijn van deze potentiële neiging tot vooroordeel, zodat ze er iets tegen kunnen ondernemen als het nodig is,” aldus Dr. Guinote.

Dr. Woltin concludeert: “Onze bevindingen suggereren dat er mechanismes in werking moeten worden gesteld die ervoor zorgen dat mensen met macht, bij het nemen van belangrijke beslissingen, hun inwendige prikkels geen voorrang verlenen over andere beschikbare informatie.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats