Vertraagde effecten van olieramp bedreigen lange termijn overleving van vissen


Laag niveau van blootstelling aan olie leidt later tot hartafwijkingen, moeilijker zwemmen en verminderde overlevingkansen.

NOAA VISSERIJ WEST COAST REGIO

Gedurende 25 jaar heeft methodisch wetenschappelijk onderzoek de effecten van de Exxon Valdez olieramp in 1989 geëvalueerd op het ecosysteem in Alaska. Een nieuwe studie naar de effecten van de Exxon Valdez olieramp in Alaska uit 1989 toont aan dat embryonale zalm en haring, blootgesteld aan zeer lage niveaus van ruwe olie, hartafwijkingen vertoont die hun voortbestaan in gevaar kunnen brengen, wat aangeeft dat de lekkage een veel grotere impact heeft gehad op het visbestand dan eerder gedacht.

Het haringbestand crashte vier jaar na de lekkage in Prince William Sound en de voorraden roze zalm daalden eveneens, maar het verband met de olieramp is controversieel gebleven. De nieuwe bevindingen gepubliceerd in het online tijdschrift Scientific Reports suggereren dat de vertraagde effecten van de lekkage een belangrijke bijdrage kunnen zijn aan de daling.

"Deze jonge vissen, oppervlakkig volledig normaal, hebben een falend hart wat zich direct vertaalt in minder zwemvermogen en verminderde overlevingskansen,” zei John Incardona, toxicoloog bij NOAA Fisheries 'Northwest Fisheries Science Center in Seattle. "In termen van de gevolgen op paaiende vissen, heeft de olieramp waarschijnlijk een veel grotere voetafdruk dan wij ooit dachten.”

Het onderzoek bouwt verder op eerder werk van de Auke Bay Laboratories, een afdeling van de NOAA Fisheries' Alaska Fisheries Science Center, dat een lagere levensduur van roze zalm ontdekte die als embryo blootgesteld was geweest aan polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) uit ruwe olie.

"Onze bevindingen beïnvloeden onze beoordeling van de risico's en de mogelijke gevolgen van olierampen", zegt Nat Scholz, leider van het NWFSC's ecotoxicologie programma en mede-auteur van de nieuwe studie. "We weten nu dat de ontwikkeling van een vishart uiterst gevoelig is voor de toxiciteit van olie en dat subtiele veranderingen in de vorming van het hart belangrijke gevolgen hebben voor het eerste jaar van overleven, wat op zijn beurt bepalend is voor het bestand op lange termijn van populaties wilde vis."

Wetenschappers van het Northwest Fisheries Science Center en Alaska Fisheries Science Center stelden embryonale zalm en haring tijdelijk bloot aan lage niveaus ruwe olie uit de North Slope van Alaska en vonden dat beiden vergelijkbare concentraties chemicaliën opnamen. De embryo's werden vervolgens overgebracht naar proper zeewater en opgevoed als jonge vis van zeven tot acht maanden.

Enkele van de blootgestelde embryo's of larven hadden erg afwijkende waarden van contaminatie. Nader onderzoek van de vissen onthulde subtiele gebreken die hun voortbestaan op lange termijn zouden kunnen beïnvloeden:

Jonge zalm blootgesteld aan olie groeide langzamer en dat was erger bij hogere concentraties. Voor zalm wordt vroeg overleven in de oceaan sterk beïnvloed door juveniele groei; kleinere vissen lijden hoger verlies door roofdieren.

Wetenschappers gebruikten de zwemsnelheid als maat voor de cardiorespiratoire prestaties en vonden dat de vis blootgesteld aan de hoogste concentraties van olie het langzaamst zwommen. Langzamer zwemmen is een indicatie van een verminderde aërobe capaciteit en cardiale output, en waarschijnlijk is zulke vis een gemakkelijkere prooi voor roofdieren.

Blootstelling aan olie als embryo veranderde de structurele hartontwikkeling van jonge vis wat mogelijk hun fitness en zwemmend vermogen beïnvloedde. Traag zwemmen en cardiale conditie is ook een factor van ziekteresistentie.

"Met zo’n vroege invloed op het hart eindig je met een dier dat net niet genoeg bloed kan pompen door zijn lichaam, wat betekent dat het niet zo goed kan zwemmen om voedsel te vinden of te migreren," zei Mark Carls, toxicoloog bij het Alaska Fisheries Science Center. "Ruwe olie beïnvloedt de elementaire fysiologie van vis."

Wetenschappers beoordeelden gegevens van gemeten concentraties olie in het oppervlaktewater van Prince William Sound verzameld na de olieramp en tijdens de paaitijd van haring in 1989. De meeste van de 233 monsters bevatten minder olie dan werd aangenomen toxisch te zijn voor haring. Echter, bijna alle monsters bevatten olie in of boven concentraties waarvan de nieuwe studie aantoonde invloed te hebben op de ontwikkeling van het hart.

Als de Exxon Valdez lek de ontwikkeling van het hart bij een grote meerderheid van de vissen die werden geboren in de nabijheid van de getroffen kusten heeft beïnvloed, zou het daaropvolgend verlies van jonge exemplaren minder volwassenen hebben voortgebracht om de vissstand aan te vullen. Hoewel er geen direct bewijs is, biedt dit een plausibele verklaring voor de ineenstorting van het haringbestand in Prince William Sound vier jaar later.

De studie concludeert dat de effecten van de Exxon Valdez lek op paaiende populaties waarschijnlijk aanzienlijk onderschat zijn in termen van zowel de geografische omvang van de betrokken habitats als de aanhoudende toxiciteit van lage oliegehaltes. De bevindingen zullen waarschijnlijk bijdragen aan een betere beoordeling van de effecten van toekomstige olierampen, zei Incardona. "Nu hebben we een veel beter idee van wat we moeten evaluëren,” zei hij.

Vertaling: Andre Teirlinck


Download nu het Leefbewust Eboek en ontvang onze nieuwsbrief


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats