Hebben patiënten met leeftijdsgebonden maculaire degeneratie moeite met touch screens?


Oudere volwassenen met verlies van het centrale zicht veroorzaakt door leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) hebben geen probleem met de nauwkeurigheid bij het uitvoeren van touch screen taken, volgens een studie in het oktober nummer van Optometrie en Vision Science, het officiële tijdschrift van de American Academy of Optometrie. Het tijdschrift wordt uitgegeven door Wolters Kluwer.

Maar hun prestaties zijn langzamer - vooral tijdens de eerste "verkenning" fase van taken met een touch screen, volgens het nieuwe onderzoek van Quentin Lenoble, PhD, van de Université Lille Nord de France en collega's. Het onderzoek geeft een eerste inzicht in de beste manieren van het aanpassen van touch screen applicaties voor gebruik door de miljoenen mensen getroffen door AMD.

Mensen met een AMD zijn accuraat, maar langzamer, in het gebruik van Touch Screens

Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie is de belangrijkste oorzaak van gezichtsverlies bij oudere volwassenen, en veroorzaakt ernstige hinder in het rijden, lezen, en andere dagelijkse taken. "De komst van de digitale displays en het gebruik van beeldschermen heeft vele nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor activiteiten als lezen en hulpmiddelen voor reizen voor AMD-patiënten", zegt Anthony Adams, OD, PhD, Editor-in-Chief van Optometrie en Vision Science.

Dr. Lenoble en zijn collega's ontwierpen een experiment om te zien hoe AMD invloed heeft op de prestaties tijdens een eenvoudige touch screen taak. Vierentwintig ouderen met AMD werd gevraagd om scènes gepresenteerd op een touch screen te verkennen, en vervolgens afgebeelde objecten te verslepen naar de betreffende scène - bijvoorbeeld, een vis die overeenkomt met de zee.

De prestaties werden vergeleken met die van oudere volwassenen zonder AMD, en jonge volwassenen met een normaal gezichtsvermogen. Alle drie de groepen waren zeer nauwkeurig in het afstemmen van de objecten naar de overeenkomstige scène, met de juiste respons van ongeveer 99 procent.

Er waren echter grote verschillen in de initiële "verkennende fase" - wanneer de deelnemers visueel aan het verkennen waren van de scènes gepresenteerd op het aanraakscherm. Gemiddelde verkenning was ongeveer vier seconden voor AMD-patiënten, in vergelijking met drie seconden voor oudere patiënten met een normale visie. Voor jongere patiënten, was de exploratie tijd significant korter: minder dan een seconde.

De jongere deelnemers hadden ook kortere touchscreen bewegingstijden. De beide groepen ouderen hadden soortgelijke bewegingssnelheden, ongeacht of ze AMD hadden.

"Deze studie toont aan dat mensen met AMD in staat zijn om een ​​taak uit te voeren op een touch screen," schrijven Dr Lenoble en zijn medeauteurs. "Ze waren langzamer tijdens de verkennende fase, maar de nauwkeurigheid was niet in het spel." Op basis van deze bevindingen suggereren de onderzoekers, "AMD verminderde de perceptuele maar niet de motorprestaties van de patiënten in deze taak."

De auteurs constateren enkele beperkingen in hun onderzoek - met inbegrip van het feit dat het werd uitgevoerd met behulp van grote, desktop-sized touchscreen monitoren. Het is onduidelijk hoe AMD patiënten kunnen zien en navigeren door de beelden als deze gepresenteerd worden op kleinere schermen, zoals smartphones en global positioning systemen.

Maar de resultaten zijn een informatieve eerste stap in de richting van de aanpassing van touchscreen-toepassingen voor patiënten met AMD, en eventueel ook met andere visuele handicap. "De komst van de digitale displays en het gebruik van beeldschermen heeft vele nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor activiteiten als lezen en hulpmiddelen voor reizen voor AMD-patiënten," zegt Dr Adams. "Deze studie suggereert dat er nieuwe strategieën mogelijk zijn in het maken van touch screen schermen en materialen die meer herkenbaar zijn voor de vele mensen met een verminderd gezichtsvermogen als gevolg van AMD."

Vertaald door Ingrid Graafland


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats