Uit onderzoek blijkt een associatie tussen metaalsporen in het bloed en het risico op glaucoom


THE JAMA NETWORK JOURNALS

In een analyse die een representatieve steekproef weergeeft onder de Zuid-Koreaanse bevolking blijkt dat een lager mangaan-niveau en een hoger kwik-niveau in het bloed werden geassocieerd met een grotere kans op een diagnose glaucoom, dit volgens een onderzoek dat online gepubliceerd is door JAMA Ophthalmology.

Glaucoom is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van onomkeerbare blindheid en zorgt voor een groeiende bezorgdheid inzake de volksgezondheid als gevolg van de vergrijzing van de wereldbevolking. Van abnormale niveaus van essentiële elementen in het lichaam en blootstelling aan toxische spoormetalen wordt verondersteld dat ze bijdragen aan de pathogenese van ziekten bij vele orgaansystemen, het oog inbegrepen, dit volgens achtergrondinformatie in het artikel.

Shan C. Lin, MD, van de Universiteit van California, San Francisco, en zijn collega’s onderzochten de relatie tussen lichaamsniveaus van vijf spoormetalen (mangaan, kwik, lood, cadmium en arseen) en de prevalentie van glaucoom. De niveaus van metaalelementen in het bloed en de urine en informatie met betrekking tot oculaire ziekte waren beschikbaar van 2680 personen (19 jaar en ouder) die deelnamen aan de vierde Korea National Health and Nutrition Examination Survey, gehouden tussen januari 2008 en december 2009, het tweede en derde jaar van de enquête (2007-2009).

Na correctie van mogelijke verstorende factoren gaven analyses aan dat lagere mangaan niveaus en hogere kwik niveaus in het bloed geassocieerd werden met een grotere kans op glaucoom. Er werd in de studiegroep geen verband gevonden tussen lood of cadmium niveaus in het bloed of arseen niveaus in de urine en een diagnose van glaucoom.

“Toekomstige prospectieve onderzoeken zullen noodzakelijk zijn om deze associaties te bevestigen en om de rol vast te leggen die de sporenelementen hebben in de pathogenese van glaucoom, en in mogelijke neuroprotectieve effecten, die kunnen leiden tot nieuwe therapeutische behandelingen van glaucoom”, schrijven de auteurs.

Vertaling: Lia Keizer


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats