Bij mensen met aderverkalking kunnen nierstenen leiden tot een verhoogd risico op hart-en vaatziekten


Volgens een studie die verschijnt in het Clinical Journal of the American Society of Nephrology (CJASN) hebben mensen met aderverkalking en terugkerende nierstenen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De bevindingen suggereren dat de controle op dergelijke verkalking kan helpen onheil te voorkomen.

Ongeveer 10% van de mannen en 7% van de vrouwen ontwikkelen nierstenen. In de afgelopen tien jaar hebben grote epidemiologische studies aangetoond dat nierstenen een verhoogde kans geven op het ontwikkelen van andere aandoeningen zoals hoge bloeddruk, chronische nierziekte en hart- en vaatziekten; maar de betrokken mechanismen zijn niet bekend.

Linda Shavit, MD (University College London Medical School, in het Verenigd Koninkrijk, en Shaare Zedek Medisch Centrum, in Israël) en haar collega's vroegen zich af of hartproblemen als gevolg van nierstenen zouden te wijten zijn aan abnormale afzettingen van calcium in de bloedvaten. Dergelijke vasculaire verkalking wordt beschouwd als een sterke risicofactor voor hart gerelateerde ziektes en dood.

De onderzoekers gebruikten computertomografie (CT) scans om de ernst van abnormale calcium afzetting in één van de grootste bloedvaten in het menselijk lichaam, de abdominale aorta, te evalueren. Aan de studie namen 111 personen deel, van wie 57 met terugkerende nierstenen en 54 die gezond waren.

Het team vond dat mensen met nierstenen meer verkalking hadden in de abdominale aorta, wat hun verhoogd risico op hart- en vaatziekten kan verklaren. De onderzoekers vonden ook dat de mensen met stenen minder dichte botten hadden in vergelijking met mensen die geen nierstenen ontwikkelden. Eerdere studies hebben aangetoond dat aderverkalking vaak samen optreedt met botverlies wat wijst op een verband tussen osteoporose en atherosclerose.

"Onze bevindingen genereren een aantal belangrijke vragen die voor patiënten met nierstenen van belang kunnen zijn," zei Dr Shavit. "Bestaande CT kan een nuttig instrument zijn voor de beoordeling van de aorta verkalking en osteoporose, het aantal nierstenen en hun ligging. Bovendien suggereert voorlopig experimenteel en klinisch bewijs dat therapeutische strategieën gericht op de behandeling van osteoporose een gunstig effect kunnen hebben op vasculaire verkalking.” Ze merkte op dat aanvullend onderzoek nodig is om te bevestigen dat hart- en vaatziekten kunnen worden verminderd door maatregelen gericht op het identificeren en verminderen van vasculaire verkalking en osteoporose bij patiënten met nierstenen.

In een begeleidend redactioneel, merkte Eric Taylor, MD, MSc (Maine Medical Center en Brigham and Women's Hospital) op dat de studie een aantal vragen onbeantwoord laat. "De nexus tussen niersteenvorming, botontkalking en atherosclerose moet een actief gebied van onderzoek blijven voor de klinische onderzoeker en de fundamentele wetenschapper. Toekomstige studies zijn nodig voor een zorgvuldige beoordeling van calcium-fosfor regulerende hormonen en remmers van weefselverkalking die een belangrijke rol kunnen spelen in de complexe pathofysiologie van deze 3 ziektetoestanden."

http://www.asn-online.org

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats