Werken in nachtploegendienst kan gevaarlijk zijn voor uw gezondheid


Mogelijke toename van sterfte door hart- en vaatziekten en longkanker bij verpleegkundigen die werkzaam zijn in nachtploegendienst, volgens het rapport in het American Journal of Preventive Medicine

Nachtdienst wordt steeds geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatziekten (HVZ) en kanker. In 2007 classificeerde de World Health Organization het werken in de nachtdienst waarschijnlijk als carcinogeen, te wijten aan verstoring van het dag en nachtritme. In een onderzoek in het huidige nummer van het American Journal of Preventive Medicine,
bevonden de onderzoekers dat vrouwen die werkten in nachtploegendienst voor vijf of meer jaar, er een geringe toename bleek van alle oorzaken en CVD sterfte en degenen die 15 jaar of meer werkzaam zijn in nachtploegendienst bleken een geringe toename van de sterfte aan longkanker te hebben.

Deze resultaten zijn toe te voegen aan eerder bewijs van mogelijk schadelijke gevolgen aan gezondheid en levensduur van werken in de nachtdienst.

Slaap en het dag en nachtritme spelen een belangrijke rol in de cardiovasculaire gezondheid en anti-tumor activiteit. Er is substantieel biologisch bewijs dat nachtdienst de ontwikkeling van kanker en CVD verhoogt en bijdraagt aan hogere sterfte.

Een internationaal team van onderzoekers onderzochten mogelijke verbanden tussen werken in de nachtploegendienst en alle oorzaken, CVD, en sterfte aan kanker in een studie van bijna 75.000 geregistreerde US verpleegkundigen. Met behulp van gegevens uit de Nurses 'Health Study (NHS), analyseerden de auteurs 22 jaar follow-up en bevond dat het werken
in de nachtploegendiensten voor meer dan vijf jaar werd geassocieerd met een toename van alle oorzaken en CVD sterfte.

Mortaliteit door alle oorzaken bleek 11% hoger voor vrouwen met 6-14 of 15 jaar van werken in de nachtploegendienst. CVD sterfte bleek respectievelijk 19% en 23% hoger voor die groepen. Er was geen verband tussen de ploegendienst en elke kankersterfte, behalve voor longkanker bij mensen die in ploegendiensten hebben gewerkt voor 15 jaar of meer (25% hoger risico).

De NHS, die is gebaseerd op Brigham en Women's Hospital, begon in 1976, met 121.700 Amerikaanse vrouwelijke verpleegkundigen in de leeftijd 30-55 jaar, die gevolgd zijn met tweejaarlijkse vragenlijsten. Nachtdienst informatie werd verzameld in 1988, op dat moment hebben 85.197 verpleegkundigen gereageerd. Na uitsluiting van vrouwen met een reeds bestaande CVD of andere dan non-melanoma huidkanker, werden 74.862 vrouwen in deze analyse opgenomen. Het definiëren van de ploegendienst als minstens drie nachten per maand werkend in aanvulling op dagen of avonden in die maand, werden de respondenten gevraagd hoeveel jaar ze op deze manier hadden gewerkt. De vooraf gespecificeerde categorieën waren nooit, 1-2, 3-5, 6-9, 10-14, 15-19, 20-29 en> 30 jaar.

Volgens Eva S. Schernhammer, MD, DrPH, momenteel Associate Professor of  Medicine, aan de Harvard Medical School, en Associate Epidemioloog, Department of Medicine, Brigham en Women's Hospital in Boston, "is deze studie een van de grootste vooruitziende wereldwijde cohortstudies met een groot deel van werknemers in de nachtdienst met een lange opvolgingstijd.

Een enkele (verpleegkundige) bezetting biedt meer interne waarde dan een scala aan verschillende beroepsgroepen, waarbij de associatie tussen ploegendienst en vaatziekten resultaten verstoord zouden kunnen worden door beroepsmatige verschillen. "

Het vergelijken van dit werk met eerdere studies, vervolgt ze, "Zijn deze resultaten toe te voegen aan eerder bewijs van een mogelijke gezondheidsschade en een lang leven ten opzichte van het werken in de nachtdienst... Om praktische gevolgen voor de werknemers in ploegendienst en hun gezondheid af te leiden, is er verder onderzoek nodig om de rol in duur en intensiteit van het werken in de nachtdienst en het samenspel van ploegenschema's met individuele kenmerken (bv chronotype) om verdere exploratie te garanderen. "

Vertaling Shanti Onneweer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats