Stedeling wil af van overlast en vervuiling door scooters


Als het aan inwoners van de grote steden ligt, komt er een verbod op de meest vervuilende scooters en brommers in de stad. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie. Ook is een ruime meerderheid te vinden voor een verplichte jaarlijkse keuring op illegaal opvoeren (81%) en uitstoot (76%). Een groot deel van de bevolking ergert zich aan rijgedrag, herrie en stank van scooters en brommers. De politiek laat dit probleem al jaren sudderen.

Zelfs scooterrijders willen strengere maatregelen

Het onderzoek toont een grote eensgezindheid onder de bevolking. Zelfs onder berijders van scooters of brommers is er veel draagvlak voor een verplichte keuring op illegaal opvoeren (58%) en een verbod op de meest vervuilende scooters (49%). Ook bij partijen die dit soort maatregelen meestal tegenhouden, zoals VVD en PVV, is een meerderheid van de stemmers voor het nemen van strenge maatregelen om scooteroverlast tegen te gaan.

Scooters naar de rijbaan

Na jarenlange lobby door onder andere Milieudefensie, de Fietsersbond en de gemeente Amsterdam is recentelijk door minister Schultz aangekondigd dat scooters binnenkort naar de rijbaan mogen. Hier is 62% van de stadbewoners (groot) voorstander van. Scooters vervuilen de lucht zeer ernstig, ze zijn tot wel 2700 keer vuiler dan bestelbusjes. Fietsers ademen de ernstig vervuilde lucht direct in als ze achter een scooter rijden of staan. Navraag van Milieudefensie bij de vier grote steden wijst uit dat Amsterdam en Utrecht gaan onderzoeken of ze hun fietspaden inderdaad scootervrij kunnen maken. De gemeente Rotterdam liet weten dat de maatregel voor hen 'te ver' gaat. De gemeente Den Haag vindt het nog te vroeg er iets over te zeggen. Toch is ook in deze steden een meerderheid van de bevolking (respectievelijk 56% en 65%) voorstander van deze maatregel. Het voorstel van de minister wordt vandaag besproken in de Tweede Kamer.

Goede eerste stap van politiek

Milieudefensie is verheugd dat de minister een eerste stap heeft gezet in strengere regelgeving omtrent scooteroverlast, namelijk een wetsvoorstel om scooters naar de rijbaan te verplaatsen. Meer maatregelen zijn nodig: “Als 83% van de bevolking strengere handhaving wil en 70% voorstander is van een verbod op meest vervuilende scooters, dan kan de minister dit niet langer naast zich neerleggen. Haal opgevoerde scooters en de grootste vuilspuiters van de weg, stimuleer elektrisch rijden en handhaaf verkeersregels om het gevaarlijke rijgedrag van scooter- en brommerrijders aan banden te leggen”, zo vertelt Anne Knol van Milieudefensie. “Er is werkelijk geen enkel excuus meer over om verdere maatregelen rond uitstootbeperking en veiligheid uit te stellen.”

Jaarlijkse verplichte milieukeuring

Milieudefensie wil dat er een jaarlijkse verplichte milieukeuring voor scooters wordt ingevoerd en vindt, net als de BOVAG, de veiligheid van scooterrijders belangrijk. Uit onderzoek van de SWOV, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, blijkt dat er minder ongevallen zijn als scooters met een helm op de rijbaan rijden.

Link naar het scooteronderzoek: https://milieudefensie.nl/publicaties/rapporten/rapport-opiniepeiling-scooters-in-de-binnensteden/view

Link naar SWOV onderzoek: http://www.swov.nl/NL/Actueel/Nieuws/Nieuws_2014/nieuws_2014_samenvatting_SOR.html


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats