Menopauze maakt gevoeliger voor depressie en stress


Als de menopauze nadert, zorgt schommelend oestrogeen voor grotere gevoeligheid voor stress en depressie

THE NORTH AMERICAN MENOPAUSE SOCIETY (NAMS)

Als je je een beetje neerslachtig voelt tijdens de overgang, dan is daar een goede reden voor, volgens een nieuw onderzoek waarover vandaag online wordt gerapporteerd in Menopause, het tijdschrift van de North American Menopause society (NAMS). Het onderzoek, van de afdeling Psychiatrie van de University of North Carolina te Chapel Hill, suggereert dat fluctuatie van oestradiol (een vorm van oestrogeen), wat veel voorkomt rondom de periode van de overgang, de emotionele gevoeligheid voor psychische stress kan verhogen. Als zich dan een erg stressvolle gebeurtenis in het leven voordoet, is de kans groot dat deze gevoeligheid bijdraagt aan het ontwikkelen van een depressieve stemming.

In de medische wereld wordt algemeen aanvaard dat vrouwen meer risico lopen op een depressie dan mannen. Uit sommige studies komt naar voren dat het risico op het ontwikkelen van een ernstige depressieve stoornis bij vrouwen twee keer zo groot is als bij mannen. Er is eerder gesuggereerd dat het grotere risico grotendeels te wijten is aan depressieve periodes die verband houden met gebeurtenissen rondom de voortplanting, zoals een postnatale depressie en Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD; zware vorm van PMS, Premenstrueel syndroom,). Op die momenten zijn de hormonen erg aan het schommelen. Bovendien zijn de overgangsperiode en vroege postmenopauzale tijd ook periodes met een zeer verhoogde gevoeligheid voor depressie voor vrouwen. De cijfers voor ernstige depressies en klinische verergering van depressieve symptomen kunnen wel dubbel of zelfs drie keer zo hoog liggen, vergeleken met premenopauzale en latere postmenopauzale cijfers. Een aanzienlijk deel van de vrouwen – tussen de 26% en 33% - ontwikkelt klinisch significante symptomen van depressie in samenhang met de perimenopauzale hormonale schommelingen.

De kenmerkende fysiologische verandering die zich voordoet tijdens de overgang, is een extreme veranderlijkheid van de oestradiolconcentraties, wat geleid heeft tot het 12 maanden durende placebogecontroleerd en gerandomiseerd onderzoek, dat zich richt op een evaluatie van de stemming en de cardiovasculaire voordelen van transdermale oestradioltoediening bij vrouwen rondom de overgang (perimenopauzaal). De bevindingen uit de placebogroep waren dat de oestradiolschommelingen over het algemeen leidden tot ontwikkeling van depressieve symptomen, tot meer boosheid/geprikkeldheid en tot gevoelens van afwijzing. Meer specifiek suggereren de resultaten dat perimenopauzale oestradiolfluctuatie de gevoeligheid van vrouwen voor sociale afwijzing zou kunnen vergroten. Als deze gevoeligheid wordt gecombineerd met psychosociale stressoren zoals een scheiding of sterfgeval, zijn vrouwen vooral kwetsbaar om klinisch significante depressieve symptomen te ontwikkelen. Wel dient echter opgemerkt te worden dat het effect van oestradiolschommelingen op de stemming niet bij alle vrouwen even groot is en als er geen ernstige levensgebeurtenis was die stress gaf, leidden de schommelingen niet tot een depressie. Zeer ernstige stressvolle gebeurtenissen werden gedefinieerd, waaronder scheiding, ernstige ziekte van een familielid of vriend, belangrijke financiële problemen op dat moment, fysieke of seksuele mishandeling of verkrachting, of een arrestatie van een belangrijk persoon of de persoon zelf.

“Deze resultaten verschaffen enorm veel inzicht aan behandelaars. Behandelaars dienen de invloed te begrijpen van perimenopauzale hormonale schommelingen en de mate van stress door levensgebeurtenissen die een vrouw meemaakt, om te bepalen wat de beste behandelopties zijn als een vrouw van middelbare leeftijd klaagt over depressie of overdreven geprikkeldheid.”, aldus NAMS-bestuurder Dr. JoAnn Pinkerton. “Dit onderzoek geeft ons een basis voor verdere studie om de waarde van psychosociale interventies te evalueren, zoals cognitieve therapieën - om de invloed van grote levensgebeurtenissen te verminderen - en het gebruik van oestrogeentherapie gedurende


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats