Zeven minuten mediteren kan rassenvooroordeel verminderen


UNIVERSITY OF SUSSEX

Een populaire meditatietechniek, gericht op het ontwikkelen van vriendelijke gevoelens, kan ook vooroordelen verminderen, volgens een onderzoek van de Universiteit van Sussex.

Uit de studie, die online is gepubliceerd in het tijdschrift Motivation and Emotion, bleek dat slechts zeven minuten van ‘loving-kindness’-meditatie (LKM), een Boeddhistische oefening die onvoorwaardelijke vriendelijkheid naar het zelf en naar anderen toe bevordert, effectief is in het verminderen van raciale vooroordelen.

Hoofdonderzoeker Alexander Stell, een promovendus in de psychologie, zegt: “Dit geeft aan dat sommige meditatietechnieken veel meer teweeg brengen dan alleen een goed gevoel; het kan een belangrijk instrument zijn voor het versterken van de harmonie tussen groepen.”

LKM staat erom bekend dat het gevoelens van geluk en zachtheid teweegbrengt naar jezelf en anderen toe, door zinnen te herhalen zoals ‘ik wens je geluk en gezondheid toe’, terwijl een bepaald persoon wordt gevisualiseerd.

Sommige eerdere studies hebben al aangetoond dat het veroorzaken van een geluksgevoel bij mensen, bijvoorbeeld door ze aan opzwepende muziek bloot te stellen, er echt voor kan zorgen dat ze minder snel geneigd zijn om vooroordelen te koesteren, vergeleken met degenen die droevige muziek te horen krijgen.

De heer Stell zegt: “We wilden kijken of LKM-beoefening met een persoon van een andere etnische groep in gedachten, de automatische voorkeur voor mensen van hun eigen etnische groep zou verminderen.”

Voor het onderzoek werd aan elk van de 71 blanke, niet-mediterende volwassenen uit de proef een foto gegeven van een zwart persoon van hetzelfde geslacht. Ze kregen daarna een geluidsopname van LKM-instructies, of alleen instructies om naar de foto’s te kijken en bepaalde kenmerken van het gezicht op te merken. De uitvoering volgens beide voorwaarden duurden slechts zeven minuten.

Gebruikmakend van de ‘Implicit Association Test’ werden vervolgens de reactiesnelheden van de deelnemers opgetekend, aan wie werd gevraagd om positieve en negatieve woorden (bijvoorbeeld ‘geluk’ of ‘slecht’) te koppelen aan gezichten die of bij hun eigen etnische groep hoorden, of bij een andere.

Over het algemeen koppelen mensen eerder positieve prikkels aan de eigen groep en negatieve aan de andere. Dit zorgt voor een vooroordeel-‘score’, die gezien wordt als een betere maat van vooroordeel dan gegevens uit traditionele enquêtes, waarvan bekend is dat ze sterk worden vertekend door sociale wenselijkheid.

De onderzoekers ontdekten dat slechts zeven minuten van LKM, gericht op een persoon uit een specifieke raciale groep (in dit geval een zwart persoon), voldoende was om raciaal vooroordeel tegenover die groep te verkleinen. Er werd echter geen duidelijke vermindering van vooroordeel gevonden tegenover andere groepen .

Bovendien werd de mate van positieve emoties gemeten die ofwel ‘ander-gericht’ (bijv. liefde, dankbaarheid, ontzag, aanzien) ofwel meer zelfgericht waren (bijv. tevredenheid, vreugde, trots). Het bleek dat mensen die LKM beoefenen vooral een grote toename lieten zien van vooral ander-gerichte positieve emoties. Deze ander-gerichte emoties bleken te zorgen voor de vermindering van vooroordeel.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats