‘Vocht in de knie' kan een vroeg teken zijn van de ziekte van Lyme


AMERICAN ACADEMY OF ORTHOPAEDIC SURGEONS

ROSEMONT, Ill .-- Spontane knie effusie, ook bekend als “vocht in de knie," kan een eerste symptoom zijn van de ziekte van Lyme, zelfs als patiënt geen plaatselijke rode verkleuring van de huid vertoont, een ander algemeen symptoom van de ziekte. Volgens een literatuurstudie verschenen in het novembernummer van het tijdschrift van de American Academy of Orthopaedic Surgeons (JAAOS), kan een vroege diagnose en behandeling met antibiotica de ontwikkeling van meer ernstige symptomen van de ziekte van Lyme voorkomen.

Lyme-borreliose, of de ziekte van Lyme - de meest voorkomende ziekte overgebracht door insecten - heerst in het noordoosten en de bovenste Midwest regio's van de Verenigde Staten. Elk jaar worden meer dan 30.000 gevallen gemeld bij de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en waarschijnlijk doen er zich meer dan 300.000 gevallen voor, maar worden ze niet doorgegeven.

"Het is belangrijk de ziekte van Lyme vroegtijdig te behandelen omdat de symptomen steeds erger worden na verloop van tijd", zegt Elizabeth Matzkin, MD, hoofdauteur van de studie en assistent-professor van de orthopedische chirurgie aan de Harvard Medical School. “Echter nemen de laboratoriumtesten om de ziekte van Lyme te diagnosticeren veel tijd in beslag en onder bepaalde omstandigheden is een onmiddellijke behandeling met antibiotica nodig voor de laboratorium resultaten gekend zijn.” Als de symptomen minder dan twee weken aanwezig zijn geweest, kan het nodig zijn de Lyme-test te herhalen want die kan de eerste twee weken van een infectie negatief blijven.

De huidige standaard voor het opsporen van de ziekte van Lyme is een “two-tier” bloedtest. Antibiotica behandelingen zijn succesvol in 99 procent van de gevallen bij vroege diagnose en 90 procent bij latere diagnose. Onbehandeld ontwikkelen 60 procent van de patiënten uiteindelijk Lyme artritis, met bij de ernstigste gevallen hogere risico's op permanente gewrichtsschade.

"De helft van de patiënten kunnen zich geen tekenbeet herinneren of ontdekken geen uitslag en het begin van de symptomen worden niet altijd gedetecteerd wanneer een arts een knie effusie diagnotiseert,” zei Dr Matzkin. "Eén van de meest opmerkelijke differentiërende factoren is, dat terwijl septische of artritische knieën meestal voorkomen met aanzienlijke pijn zijn knie effusies tengevolge van de ziekte van Lyme vaak omvangrijk, niet aktiviteit gerelateerd, en meestal pijnvrij."

Vroege symptomen van de ziekte van Lyme zoals vermoeidheid, koude rillingen, koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en gezwollen lymfeklieren treden drie tot 30 dagen na blootstelling op maar zijn niet altijd aanwezig.

In gebieden waar de ziekte van Lyme algemeen is moeten artsen altijd overwegen of een spontane knie effusie is veroorzaakt door de ziekte en overeenkomstige testen laten uitvoeren. In gebieden met een lage prevalentie moet de arts vragen of de patiënt heeft gereisd naar een kwetsbaar gebied voor het maken van een diagnose.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats