Baanbrekende behandeling voor patiënten met mucoviscidose


Behandeling met twee medicijnen die zich richten op de meest voorkomende genetische oorzaken van mucoviscidose verbetert de longfunctie en verlaagt de snelheid van de pulmonale exacerbaties, volgens de resultaten van een Fase III internationale klinische studie online gepubliceerd in het New England Journal of Medicine van 17 mei 2015.

Van de gecombineerde lumacaftor-ivacaftor therapie werd aangetoond dat het veilig en effectief zou zijn voor patiënten met mucoviscidose met twee kopieën van de cystische fibrose genmutatie (F508del) gevonden bij bijna de helft van hen.

"Van deze baanbrekende bevindingen zullen alleen ongeveer 15.000 patiënten in de VS profiteren,” zei Susanna McColley, MD, een van de auteurs van de studie. Zij is professor in de kindergeneeskunde aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine en directrice van de Clinical and Translational Research Program aan het Manne Stanley Children's Research Institute de onderzoeksafdeling van het Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital in Chicago.

Mucoviscidose is een erfelijke ziekte dat zorgt dat het lichaam dik, kleverig slijm aanmaakt. In de longen leidt het slijm tot chronische infecties en verlies van de longfunctie. In de pancreas verhindert het dik slijm dat enzymen de darmen bereiken om voedsel te verteren. De gemiddelde levensverwachting van de patiënten is 37 jaar, en de beschikbare behandelingen richten zich vooral op het beheer van de symptomen en de gevolgen van de ziekte.

"Hoewel aanzienlijke vooruitgangen zijn gemaakt met ondersteunende therapieën, is het ontwikkelen van behandelingen gericht op de onderliggende genetische oorzaken een uitdaging", zei McColley Associate Director van de Cystic Fibrosis Center in Lurie Children’s. "Gewoon een paar jaar geleden werd ivacaftor het enig door de FDA goedgekeurd geneesmiddel voor het genetisch defect in mucoviscidose, maar het werkt alleen voor genetische mutaties gevonden bij een klein deel van de patiënten. Onze studie toonde aan dat ivacaftor combineren met lumacaftor patiënten helpt met de meest voorkomende mucoviscidose mutatie. Dit is een spannende stap voorwaarts. "

De gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo gecontroleerde klinische studie omvatte een totaal van 1108 patiënten van 12 jaar en ouder, die behandeld werden gedurende 24 weken in meerdere centra. “Er zullen meer analyses en termijnopvolging gegevens nodig zijn om te zien of deze behandeling het ziekteverloop kan veranderen en de levensduur kan verlengen van onze patiënten," zei McColley. Het FDA Pulmonale-Anti Drugs Advisory Committee kwam op 12 mei bijeen om de resultaten van dit onderzoek te evalueren. Definitieve goedkeuring van het FDA is in behandeling.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats