Plantenchemicaliën kunnen leverschade voorkomen veroorzaakt door vetophoping tijdens de menopauze


Athens, Ga. - Vrouwen in de menopauze worstelen vaak met gewichtstoename door verlaging van het oestrogeen niveau, en velen beginnen met supplementen om af te vallen om die extra pondjes kwijt te taken. Maar die supplementen kunnen een opstapeling van vet in de lever veroorzaken en daardoor zorgen voor een potentieel levensbedreigende aandoening genaamd non-alcoholische vervette leverontsteking.

Onderzoekers van de universiteit van Georgia hebben zojuist door studies met dieren in de post-menopauze gedemonstreerd dat een mix van phytochemicaliën, samen met vitamine D, de lever zou kunnen beschermen tegen ontstekingen veroorzaakt door de opeenhoping van vet. De studie is kortgeleden gepubliceerd in het tijdschrift Obesity.

"Vrouwen in de menopauze hebben een verhoogde tendens om vet op te slaan in hun lever," zegt de hoofdauteur van het onderzoek, Colette Miller, postdoctoraal onderzoeksmedewerker van de afdeling Foods and Human Nutrition van het College of Family and Consumer Sciences. "Ze hebben ook verhoogd visceraal vet - vet rond de organen - waar eveneens ontstekingen ontstaan.

Veel populaire afval-supplementen zorgen ervoor dat vet in het lichaam verspreidt, waardoor de opeenhoping van vet in de lever vermeerdert, legt Miller uit. Na een tijdje kan het extra vet leiden tot ontstekingen en littekenvorming.

De plantenbestanddelen die de UGA onderzoekers gebruikten - resveratrol, gevonden in druiven, genisteïne, gevonden in sojabonen, en quercetine, gevonden in appelschillen en uien - hebben in eerdere studies allemaal laten zien dat ze vetverbranders zijn, die ervoor zorgen dat vetcellen openbarsten en de inhoud wegvloeit. Miller zegt dat het bijna onmogelijk is om genoeg van welk bestanddeel dan ook binnen te krijgen via voedsel of supplementen om er maar een beetje voordeel van te hebben. Maar, zegt ze, samen hebben ze een synergetisch effect dat zorgt voor de hoeveelheden die we nodig hebben.

Terwijl de behandeling er niet voor zorgde dat de dieren de bestanddelen consumeerden over het algemeen gewicht verloren, zagen de onderzoekers toch een verlaging van de viscerale vetlagen.

"We konden laten zien dat onze phytochemische behandeling het vet uit het vetweefsel transporteert om ergens anders verbrand of opgeslagen te worden," zegt Miller. "Wat we uiteindelijk zagen was dat er geen schade in de lever voorkwam als gevolg van dit verhoogde vetgehalte, in verband gebracht met de menopauze. Miller zegt dat vervette leverontsteking een algemeen gezondheidsprobleem is waar veel mensen door getroffen zullen worden. Hoewel het gewoonlijk geassocieerd wordt met alcoholisme, wordt het steeds meer gediagnosticeerd bij mensen die weinig tot geen alcohol gebruiken, vooral bij degenen met overgewicht of obesitas, zowel bij volwassenen als kinderen.

Op dit moment is er geen afdoende behandeling voor deze ziekte.

"Er mag dan niets te doen zijn tegen vet dat getransporteerd wordt naar de lever, maar als je kan voorkomen dat het vet giftig is of ziekte verwekt, dan is dàt de beste behandeling," zegt Miller.

http://www.uga.edu

Vertaling: Ellen Lam



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats