Op de vlucht voor klimaatverandering: is Europa er klaar voor?


Toekomstige klimaatveranderingen, zoals toenemende overstromingen, landerosie en droogte kunnen leiden tot veranderende migratiepatronen in Europa. Aldus een recente analyse* door onderzoekers van het Londense King’s College. Deze patronen zijn echter niet precies te voorspellen, omdat ze het resultaat zijn van een complexe wisselwerking tussen klimaatverandering en economische, politieke en sociale factoren, maar ook van de mate waarin Europa hier op voorbereid is.

De huidige vluchtelingenstroom in Europa wordt nu al beïnvloed door milieufactoren. Zo is de woestijnvorming in Noord-Afrika mede debet aan de recente vluchtelingenstroom vanuit deze regio naar de Europese landen aan de Middellandse zee. Maar ook kunnen de Europeanen zelf op zoek gaan naar meer levenskwaliteit in andere delen van het continent: in streken met een aangenamer klimaat is een toename van toerisme te verwachten.

De Engelse onderzoekers analyseren de mogelijke rol van klimaatverandering op migratie zowel binnen Europa als naar Europa vanuit Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Voor migratie bestaan vooral economische, politieke, sociale en culturele motieven. Toch kun je deze niet los van elkaar zien en ze kunnen elk beïnvloed zijn door milieufactoren. Zo heeft de woestijnvorming in Noord-Afrika de armoede verergerd en daarmee bijgedragen aan de huidige vluchtelingenstroom. De complexiteit van de motieven maakt het moeilijk om de effecten van het milieu op de migratie exact te bepalen.
Door een natuurramp gedwongen migratie is tot nu toe zeldzaam in Europa, toch is de kans groot dat klimaatverandering in de toekomst een grotere rol gaat spelen in de verplaatsing van bevolkingsgroepen.

De laatst bekende verhuizing van mensen naar Europa door een natuurlijke oorzaak, was die van het Antilliaanse eiland Montserrat, bij de vulkaanuitbarsting in juli 1995, die een groot deel van het eiland verwoeste. Klimaatverandering zal het risico op natuurrampen, zoals overstromingen en droogte, in en om Europa doen toenemen.

Deze analyse wijst ons op de problemen in Noord-Afrika en in het Midden-Oosten, die - indirect en samen met andere factoren - de migratiedruk naar Europa doen toenemen. Zo is de niet-geïrrigeerde landbouw in Marokko, Algerije, Tunesië en Egypte erg kwetsbaar voor droogte, terwijl een zeespiegelstijging van één meter desastreus zou zijn voor bewoners in de landen rond de Nijldelta. Zo’n 6 miljoen mensen zouden hierdoor getroffen worden en 10 procent van het landbouwareaal zou verloren gaan.

De bevolking van minder ontwikkelde landen is weliswaar het meest gevoelig voor milieu-invloeden, maar Europa heeft ook haar zwakke plekken. Dit kan de migratiedruk binnen Europa verhogen. Zo is er een significant risico op overstroming rond de Noordzee, ondanks alle preventieve maatregelen daar. De toename van regen- en smeltwater in de toekomst zal dit risico nog vergroten. Bovendien zou een zeespiegelstijging van twee meter, grote delen van Europa onder water zetten, zowel aan de Middellandse Zee (Venetië), als aan de Noordzee (Engeland en Nederland). Dit zou hele bevolkingsgroepen kunnen verdrijven uit grote delen van deze landen.

Een veranderend klimaat, met toenemende overstromingen en droogte, is ook in Europa onvermijdelijk. Het is aannemelijk dat dit mensen onder druk zet om weg te trekken uit de meest risicovolle gebieden, met name van het zuiden naar het noorden en naar het oosten en van het platteland naar de steden. De analyse signaleert ook dat juist de meest verstedelijkte en ontwikkelde delen van Noord Europa wel eens het kwetsbaarst zouden kunnen zijn voor klimaatinvloeden, door hun bevolkingsdichtheid en infrastructuur.

De onderzoekers beweren evenwel dat deze migratiedruk zal verminderen door de juiste aanpassingen en voorzorgsmaatregelen om extreme overlast van water en droogte het hoofd te bieden. Ze merken op dat er momenteel in het noorden van Europa meer relevante investeringen zijn gedaan in voorzorgsmaatregelen en aanpassingen dan in het zuiden. Ze merken ook op, dat in de meer welvarende, noordelijke landen deze aanpassingen ogenschijnlijk gemakkelijker zijn door te voeren, maar dat in deze gebieden wel de meeste mensen wonen en dat de intensieve landbouw hier aan de rand zit van duurzaam waterverbruik. Dat maakt het ecosysteem van deze gebieden in feite kwetsbaarder en de kans op rampen door klimaatverandering groter.

Vertaling: Pieter Geluk – www.groentekst.com

* Mulligan, M., Burke, S. & Douglas, C. (2014). Environmental Change and Migration Between Europe and its Neighbours. People on the Move in a Changing Climate (pp. 49–79). Springer; Netherlands. DOI: 10.1007/978-94-007-6985-4_3.

Bron: http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/EU_migration_under_
environmental_change_impact_depends_on_current_infrastructure_51si7_en.pdf

 


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats