Relatie tussen gewichtstoename kinderen en blootstelling licht


S’werelds eerste studie van de Queensland University of Technology die blootstelling aan licht relateert aan gewichtstoename bij kinderen

QUEENSLAND UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

S’werelds eerste studie van de werkgroep van QUT die onderzoek doet naar slaap bij jonge kinderen, heeft aangetoond dat kleuters die aan meer licht worden blootgesteld aan het begin van de dag veelal meer wegen.
Cassandra Pattinson, doctoraalstudent, bestudeerde samen met haar collega’s 48 kinderen in de leeftijd van 3 tot 5 jaar van 6 kinderopvanglocaties in Brisbane gedurende een periode van twee weken, waarbij zij de slaap, lichaamsbeweging en blootstelling aan licht van ieder kind bestudeerde en in samenhang met hun gewicht en lengte hun BMI berekende.

“We constateerden dat gematigde blootstelling aan licht vroeger op de dag gerelateerd was aan een verhoogde BMI (BMI), terwijl kinderen die hun grootste lichtdosis – zowel binnenshuis als buitenshuis – ‘s middags kregen slanker waren”, sprak Mevr. Pattinson, die haar bevindingen 23 oktober gepresenteerd heeft op de ASA Sleep Downunder Conference in Melbourne.

“Vreemd genoeg werd lichaamsbeweging niet in verband gebracht met de BM van kinderen, in tegenstelling tot slaaptijd en blootstelling aan licht. Dit is de eerste keer dat is aangetoond dat licht van invloed is op het gewicht van kinderen.

“Met naar schatting 42 miljoen kinderen onder de leeftijd van vijf jaar wereldwijd die geclassificeerd zijn als obese of zwaarlijvig, is dit een belangrijke doorbraak, een wereldprimeur.”

“Door kunstlicht, met inbegrip van licht afkomstig van tablets, mobiele telefoons, nachtverlichting en televisie, worden kinderen meer aan omgevingslicht blootgesteld dan de generaties voor hen. Deze toename houdt gelijke tred met de wereldwijde gewichtstoename.”

Het onderzoeksteam van het Institute of Health and Biomedical Innovation van QUT werkte samen met het Centre for Children’s Health Research.
Mevr. Pattinson zei dat het bekend is dat het tijdstip, de intensiteit en de duur van blootstelling aan zowel kunstlicht als natuurlijk licht acute biologische effecten heeft op zoogdieren.

“De circadiane klok – of wel de biologische klok – wordt grotendeels aangedreven door onze blootstelling aan licht en het moment waarop dit gebeurt. Het heeft invloed op slaappatronen, gewichtstoename of –afname, hormonale veranderingen en ons humeur.” Zo sprak Mevr. Pattinson.

“Een recente studie bij volwassenen laat zien dat blootstelling aan licht later op de dag gerelateerd is aan gewichtstoename.”

“Terwijl volwassenen die ’s morgens meer licht krijgen slanker zijn, zijn kleuters die morgenlicht krijgen meestal zwaarder.

‘Andere factoren die van invloed zijn op obesitas zijn calorie-inname, verminderde lichaamsbeweging, korte en wisselende slaap. Nu kan licht hieraan toegevoegd worden.”

Mevr. Pattinson zei dat de volgende stap was uit te zoeken hoe het onderzoek gebruikt kan worden n de strijd tegen obesitas bij kinderen.
“Wij zijn van plan vervolgstudies te doen bij kleuters en baby’s “, sprak zij.

“Studies bij dieren hebben aangetoond dat de tijd en intensiteit van de lichtblootstelling cruciaal is voor het metabolische functioneren en gewicht. Onze bevindingen duiden erop dat dit ook voor ons geldt”

“Dit onderzoek geeft aan dat blootstelling aan verschillende soorten licht op verschillende tijdstippen nu meegenomen moet worden in de discussie over gewicht van kinderen.”

Vertaling: Els Scholtens


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats