Giftige combinatie van luchtvervuiling en armoede verlaagt IQ van kind


Kinderen van moeders die economische tegenspoed kennen, en die tijdens de zwangerschap ook werden blootgesteld aan hoge niveaus van PAK's (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen), scoren op de leeftijd van 5 jaar significant lager in IQ-tests in vergelijking met kinderen van moeders met een grotere economische zekerheid en minder blootstelling aan de verontreinigende stoffen. Deze bevindingen van onderzoekers van het ‘Columbia Center for Children's Environmental Health (CCCEH)’ aan de ‘Mailman School of Public Health’ verschenen recent in het tijdschrift ‘Neurotoxicology and Teratology’.

PAK's zijn alomtegenwoordig in het milieu door emissies van motorvoertuigen, het verbranden van olie en kolen voor thuisverwarming en energieopwekking, tabaksrook en andere verbrandingsbronnen. Meer over PAK’s en manieren om blootstelling te beperken kan worden gevonden op de website van het CCCEH.

De onderzoekers volgden 276 moeder-kind paren, een subset van de langlopende CCCEH-studie van het stedelijke geboortecohort in New York City, vanaf de zwangerschap tot de vroege kindertijd. De moeders rapporteerden zelf hun materiële ontberingen tijdens de zwangerschap en op verschillende tijdstippen gedurende de vroege kinderjaren. Materiële ontberingen vormen een maat, die gebruikt wordt om onvervulde basisbehoeften t.a.v. voedsel, kleding en huisvesting van een individu te beoordelen. De Columbia onderzoekers, geleid door dr. Frederica Perera, directeur van CCCEH, rapporteerden al eerder dat prenatale blootstelling aan PAK’s in de lucht tijdens de zwangerschap in verband wordt gebracht met een vertraagde ontwikkeling op 3-jarige leeftijd, minder verbale vermogens en een lager IQ op 5-jarige leeftijd, en angstsymptomen en depressie op 7-jarige leeftijd.

Om het IQ op de leeftijd van 7 jaar te beoordelen, maakten de onderzoekers gebruik van de Wechsler-intelligentieschaal voor kinderen. PAK-DNA analyse van het navelstrengbloed leverde individuele gegevens op m.b.t. de prenatale blootstelling aan de verontreinigende stoffen. De onderzoekers zagen bij kinderen waarvan de moeder grotere materiële ontberingen had gerapporteerd, dat de groep met een hoge mate van blootstelling aan PAK’s in de prenatale fase significant lager scoorden op genoemde IQ-schaal, op het terrein van perceptueel redeneren en werkgeheugen, vergeleken met die van kinderen met lagere niveaus van PAK-blootstelling. Statistisch significante interactie op scores voor het werkgeheugen van kinderen werden waargenomen tussen prenatale, en daarna voortdurende, materiële ontberingen, en een hoog niveau van PAK-blootstelling. Dezelfde significante relatie t.a.v. het IQ werd echter niet waargenomen in de groep die weinig of geen materiële ontberingen had gekend.

De bevindingen kunnen worden toegevoegd aan ander bewijs dat een sociaal-economische achterstand de negatieve effecten van giftige fysieke 'stressoren' zoals luchtverontreinigende stoffen kan verhogen. Deze resultaten pleiten voor een veelzijdige benadering om blootstelling aan PAK’s te verminderen en om materiële problemen te verlichten om de zich ontwikkelende foetus en het jonge kind te beschermen.

"De bevindingen ondersteunen beleidsinterventies om de blootstelling aan luchtvervuiling in stedelijke gebieden te verminderen, evenals programma's om vrouwen vroeg in de zwangerschap te screenen, om de groep die behoefte heeft aan materiële of psychologische steun te identificeren", zegt Perera, senior auteur van het rapport.

Vertaling: Frits Suntjens

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen abonneer je
dan op onze gratis nieuwsbrief. [Klik hier]


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats