Gebruik van mobiele en interactieve media door jonge kinderen: Het goede, het slechte en het onbekende


Mobiele apparaten worden door jonge kinderen vaker gebruikt. De impact op de ontwikkeling en het gedrag van kinderen is nog relatief onbekend. In een commentaar in het tijdschrift Pediatrics, herzien onderzoekers vele vormen van interactieve media en stellen zich belangrijke vragen met betrekking tot het gebruik ervan als leermiddel alsook hun mogelijke negatieve rol bij zelfontwikkeling.

Hoewel er veel studies zijn die stellen dat kinderen onder de leeftijd van 30 maanden niet leren van televisie en video's zoals van real-life interacties, zijn er minder studies die onderzochten of dit ook het geval is met interactieve toepassingen. Vroeg onderzoek suggereert dat interactieve media, zoals elektronische boeken en leren lezen bruikbaar kunnen zijn in de lessen woordenschat en begrijpend lezen, maar alleen voor kinderen op voorschoolse leeftijd of ouder. De mogelijke onderwijskundige voordelen voor kinderen onder de twee jaar wordt in twijfel getrokken, maar onderzoek naar interactieve media in deze leeftijdsgroep is schaars, en het is bekend dat baby's en peuters het beste leren door rechtstreeks persoonlijk contact.

Deze commentaar merkt op dat terwijl mobiele apparatuur gebruikt door kinderen een educatief voordeel kan bieden, het gebruik van deze apparaten hen kan afleiden van alledaagse taken wat nadelig kan zijn voor de sociaalemotionele ontwikkeling. De onderzoekers vragen zich af: “Hoewel deze apparaten uitgegroeid zijn tot de belangrijkste methode om kinderen te kalmeren en af te leiden, zullen deze in staat zijn om hun eigen interne mechanismen van zelfregulering te ontwikkelen?"

“Wij weten uit talrijke studies dat het toegenomen televisie kijken tijd afneemt van de ontwikkeling van taal en sociale vaardigheden. Mobiele media vervangen de hoeveelheid tijd besteed aan de uitoefening van directe interactie tussen mensen, op dezelfde manier,” legde auteur Jenny Radesky, MD uit. Radesky is klinisch instructeur in Developmental-Behavioral Pediatrics aan de Boston University School of Medicine en voormalig kandidaat in de kindergeneeskunde aan de Boston Medical Center.

De auteurs vragen zich af of frekwent gebruik van dergelijke apparatuur tijdens de jonge kindertijd kan interfereren met de ontwikkeling van empathie, sociale en probleemoplossende vaardigheden die doorgaans worden verkregen door het verkennen van ongestructureerde spelen en interactie met anderen. "Deze apparaten kunnen ook de hands-on activiteiten, belangrijk voor de ontwikkeling van sensomotorische en visueel-motorische vaardigheden die belangrijk zijn voor het aanleren en toepassen van wiskunde en wetenschappen, vervangen," voegde Radesky eraan toe.

Hoewel er nog veel onbekend is, bevelen de auteurs de ouders aan elke andere toepassing te proberen alvorens hun kinderen los te laten op deze apparatuur. Anderszijds worden ouders ook aangemoedigd om deze toepassingen te gebruiken samen met hun kinderen omdat het samengebruik van interactieve media de educatieve waarde evan verhoogt. "Op dit moment zijn er meer vragen dan antwoorden als het gaat om mobiele media. Totdat er meer bekend is over de impact ervan op de ontwikkeling van kindere, wordt de kwaliteit van betrokkenheid van de familie aangemoedigd," voegde Radesky eraan toe.

http://www.bmc.org

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats